Preporuka EMA: Heparin ne koristiti za retke krvne ugruške

Zdravlje 07. jun. 202116:19
Podeli:
Vakcina
Foto: Paul Hennessy / Zuma Press / Profimedia

Evropska agencija za lekove (EMA) istakla je preporuku za lekare da izbegavaju heparin pri lečenju retkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili vakcine AstraZeneke ili Džonson i Džonson.

Evropski medicinski regulator, u saopštenju kojim želi da poveća svest o pravilnom lečenju, usmerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano sa vakcinom, lečenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima, prenosi N1.

Pročitajte još:

„Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), naročito ako nema lokalnih preporuka, radna grupa preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a“, saopštila je EMA.

Preporuka EMA koja ističe smernice ISTH, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar