Foto: FLPA/Angela Hampton / FLPA / Profimedia

Naučnici veruju da psi ne mogu da budu prenosioci zaraze koronavirusom, ali to ne znači da na svojim šapama ne mogu da unesu virus u stan ili kuću nakon šetnje - baš kao što i ljudi to mogu da učine na svojim cipelama.

Međutim, dok je dezinfekcija obuće prilično jednostavna – ispraskajte dobro rastvorom na bazi hlora i mirni ste – dezinfekcija kučećih šapa je malo pipavija, budući da šape vrlo lako mogu da se iziritiraju previše agresivnim sredstvima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je na konferenciji za medije rekao da će biti uvedeni posebni termini za šetanje ljubimaca uveče, i to u periodu između 23 i 01h, i dodao da poziva ljude da peru šapice psima često. Iako održavanje higijene jeste jedan od najvažnijih koraka u suzbijanju širenja koronavirusa, nije svejedno čime ćete prati šape četvoronožnom prijatelju.

Pročitaj još:

Agresivna sredstva za dezinfekcije, kakva koristimo na podovima i cipelama, ne bi trebalo da se koriste na koži, pa tako ni na šapama. Dakle, varikina ili Domestos svakako nisu dobar izbor, i to ne samo zbog iritacije kože, već i zato što isparenja mogu da budu toksična, i svakako ne želite da pas poliže ostatke varikine sa šapa. Nedavno je na društvenim mrežama bila viralan fotografija psa sa ozbiljnom iritacijom šapa i to upravo od – varikine.

Iz Animal Rescue Serbia apeluju na ljude da nikako ne potapaju niti kupaju svoje ljubimce u asepsolu, alkoholu ili bilo kom drugom sredstvu za dezinfekciju.

Umesto toga, sasvim je dovoljno, napominju veterinari, da se šape nakon šetnje detaljno operu šamponom i vodom, baš kao što i mi sami ruke peremo sapunim i vodom. Koristite poseban šampon za pse, a idealno bi bilo da pronađete neki koji je pogodan za češču upotrebu, kako bi iritacija bila što manja. Takođe, antiseptičke maramice mogu da budu dobro rešenje, ali se ne preporučuje prečesta upotreba, kako ne bi došlo do isušivanja kože.

Ukoliko se nekakva iritacija javi, obratite se veterinaru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram