Foto: EPA-EFE/Brais Lorenzo

Pacijentima koji su preležali koronu ipak ostaju ozbiljne posledice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali celi dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Lekari klinike „Džemeli“ iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei uradili su istraživanje nad150 pacijenata koji su preležali zarazu korona virusa, prenosi Tanjug.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od post-kovid simptoma, najviše preterani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke probleme a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Svi  koji su ispitani prijavili su probleme sa apetitom i smanjenje mišićne mase.

„Kovid19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno“, kaze Anđelo Karfi.

Pročitajte još:

Autori istraživanja ističu da postoji i jedna dobra stvar: što se nisu potvrdila strahovanja lekara da će bolest ostaviti trajne posledice na pluća, jetru, oči i srce.

Pacijentima  koji su se lečili u odeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgniuti oksidženizaciji, lekari preporučuju da redovno kontrolišu više unutrašnjih organa, a sledi im i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram