ozempic
Foto: myskin/Shutterstock; Shutterstock

Lekari upozoravaju.

Ozempic je lek prvenstveno namenjen osobama sa dijabetesom, ali u jednom trenutku za njim je nastala neverovatna pomama i u svetu i u Srbiji kod onih koji su poželeli da brzo i lako smršaju. Nisu mislili da li tako ugrožavaju druge zbog nestašice Ozempica niti da li u isto vreme narušavaju svoje zdravlje.

A u međuvremenu su se javile informacije o nuspojavama zbog zloupotrebe ovog leka, s tim što se sada pominje još jedna i tiče se kostiju i mišića.

Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, pojedini lekovi funkcionišu tako što potiskuju apetit, ubrzavaju metabolizam ili blokiraju apsorpciju masti ili kalorija. Međutim, kao i kod većine svih lekova, postoje potencijalni neželjeni efekti. Manje poznata nuspojava Ozempica je rizik da se u telu javi manjak hranljivih materija, posebno u pogledu jednog od tri glavna makronutrijenta – proteina.

Opasan nedostatak proteina

Proteini su građa naših mišića i igraju ključnu ulogu u različitim telesnim funkcijama, od regeneracije ćelija i proizvodnje energije do sinteze hormona. Jedna studija iz 2021. godine u cenjenom časopisu New England Journal of Medicine otkrila je da su neki korisnici semaglutidnih lekova, kao što je Ozempic, tokom gubitka kilaže izgubili značajnu količinu nemasne telesne mase, uključujući mišiće i kosti – skoro 40 odsto, piše TheHealthy.com.

Važno je razumeti da većina metoda mršavljenja, a ne samo lekovi, mogu smanjiti mišićnu masu, ali sve to je svakako jedan od razloga da shvatimo da je dovoljan unos proteina od vitalnog značaja za održavanje zdravih mišića i kostiju.

Kako sprečiti nedostatak hranljivih materija

Važno je povećati unos nemasnih proteina. Piletina, ćuretina, riba, jaja, pasulj, soja, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti su bogati hranljivim materijama, a to telu obezbeđuje esencijalne amino-kiseline. Takođe, gledajte da proteine unosite i kroz grickalice i eventualno proteinska pića.

Pročitajte još:

Holistički pristup gubitku težine

Dr Lorens A. Viger, stručnjak za gojaznost iz bolnice Penn Medicine Lancaster General Health, savetuje da sami lekovi nisu rešenje, već promena životnog stila.

„U svoju rutinu uključite najmanje 30 minuta umerene vežbe dnevno, doručak neka bude sa visokim sadržajem proteina, smanjite na minimum slatke napitke, fokusirajte se na celovitu hranu i spavajte sedam sati svake noći.“

Takođe, stručnjaci napominju da kod mršavljenja, kao i kod bilo kog drugog telesnog i zdravstvenog problema, savet treba potražiti od lekara, a ne uzimati preparate na svoju ruku,posebno ne preko interneta.

Naime, priču o delotvornosti Ozempica i sličnih lekova ispratila je globalna nestašica, a oglasi za prodaju „olovki za mršavljenje“ preplavili su društvene mreže kao odgovor na ogromnu potražnju. Farmaceuti kažu da su to gotovo sigurno nelegitimni i lažni lekovi, koji čak mogu biti opasni po zdravlje. A čak i da nisu lažnjaci – ti lekovi nisu za svakoga i prepisuju se za tačno određena zdravstvena stanja.

Stoga farmaceuti nisu zabrinuti samo da se ovi lekovi na društvenim mrežama prodaju bez recepta ljudima kojima možda nisu potrebni koliko drugima, već i zbog toga što se prodaju lažni i opasni proizvodi.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar