Apoteka u Zagrebu
Apoteka u Zagrebu; Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Zbog povećane potražnje građana za jodom, kalijum-jodidom i sličnim proizvodima, Ministarstvo zdravstva Hrvatske izdalo je apel u kojem se građani mole da ni u kojem slučaju samoinicijativno ne uzimaju tablete kalijum jodida i slične s obzirom na to da mogu potencijalno ozbiljno narušiti zdravlje.

Na pretnju nuklearnim oružjem, neki su svoju šansu prepoznali u tabletama joda. Kakvu ulogu ima kalijum-jodid kod nuklearnih zračenja i koliko je opasno ako se uzima na svoju ruku, za Novu je objasnio prof. dr Radan Stojanović, farmakolog, međutim, u Hrvatskoj je moralo da reaguje i Ministarstvo zdravstva.

“S obzirom na trenutnu krizu usled agresije i invazije na Ukrajinu razumljiva je određena zabrinutost građana, no valja naglasiti da su stručne službe u pripravnosti za sve rizike koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje građana te u ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata”, poručuju iz Ministarstva zdravstva i dodaju:

“Napominjemo da se tablete kalijum-jodida koriste za sprečavanje unosa radioaktivnog joda samo za prevenciju razvoja eventualog karcinoma štitnjače te ne preveniraju druge učinke zračenja na organizam. Pritom je važno naglasiti da je uzimanje kalijum-jodida jedino učinkovito nekoliko sati pre ili unutar 6 sati nakon izloženosti zračenju te se po pravilu treba primeniti samo jedna doza kalijum-jodida, pri čemu zaštitni učinak traje oko 24 sata.

Pročitajte još:

Iz navedenih razloga, struka apeluje na građane da ne uzimaju jodne preparate na svoju ruku, odnosno bez preporuke nadležnih službi jer ovaj lek nije namenjen samoinicijativnom korišćenju, a preventivno, nestručno uzimanje joda nije učinkovito i može izazvati ozbiljne posledice na rad štitnjače i alergijske reakcije“, prenosi N1 Zagreb.

„Nadalje, profilaksa se ne preporučuje kod osoba starijih od 40 godina jer je ustanovljeno da u ovoj populaciji ne postoji povećan rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava povezanih sa stabilnim jodom povećava se s godinama.”

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram