Dostava hrane - ilustracija; Foto: Karsten Thielker / imageBROKER / Profimedia

Dok čekate na naručenu hranu, razmišljate li o tome kroz šta prolazi tokom dostave? Možda bi trebalo da počnete.

Sanitarna inspekcija u Hrvatskoj otkrila je niz nepravilnosti u lancu dostave – od prljavih torbi do jela koja ne zadovoljavaju mikrobiološke standarde, javlja RTL Danas. Naročito se gledalo u kakvom su higijenskom stanju termobox torbe. I dok su neke bile zaista uredne, u 20 odsto njih utvrđena je nehigijena i nedostatak pranja, čišćenja i dezinfekcije.

Iz Državnog inspektorata apeluju na restorane da na tržište moraju da stave bezbednu hranu, ali i obezbede higijenske uslove u kojima se hrana priprema, kao i da je moraju dobro upakovati kako bi naručilac bio siguran da mu je hrana dostavljena netaknuta i bez kontaminacija.

Dostavljač Nader Wahec je RTL-u otkrio koliko često menja torbu u kojoj dostavlja hranu.

„Iskreno – svaka tri, četiri meseca. Ali vidim kakva je torba, pazim da ona bude čista, udobna kad je nosim na leđima, i svaka četiri ili pet dana očistim je alkoholom i papirnatim ubrusom – to je minut posla.“

Ali priznaje, ne misli da to rade svi – što je utvrdio i Inspektorat.

O nalazu Državnog inspektorata novinari RTL-a Danas razgovarali su s Brankom Kolarićem, upravnikom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr Andrija Štampar“, koji je sproveo analizu u ovom inspekcijskom nadzoru.

„U ovim rezultatima pronađeno je da je hrana kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati crevne zarazne bolesti i koje ne bi smele biti u hrani“, rekao je Kolarić i naglasio da to može ozbiljno ugroziti zdravlje ljudi.

„Mnogo ljudi u Zagrebu dobije crevnu bolest – proliv, povraćanje, povišenu temperaturu i mi za njih ne znamo jer oni ne idu ni svom lekaru. Ali to može biti opasno za nekoga ko je star, bolestan, za malu decu i bebe jer proliv i povraćanje mogu dovesti do dehidracije, a u nekim slučajevima i do fatalnog ishoda.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare