Riba je nemasni i zdrav izvor proteina, a masnije vrste, poput lososa, tune, sardina i skuše, obiluju omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno deluju na srce i mozak. Stručnjaci za zdravlje i ishranu preporučuju odraslima da jedu oko 220 grama morskih plodova nedeljno.
Pored nutritivne vrednosti, sve veća pažnja posvećuje se i zaštiti životne sredine i održivom ribolovu. Ako često stojite ispred pulta s ribom i ne znate šta je najzdravije za vas, a ujedno i dobro za planetu, evo pomoći, ovo su vrste koje su najbolje po pitanju održivosti, niskog sadržaja žive i nutritivnih benefita, navodi se na medicinskom portalu „EatingWell„.
1. Skuša
Vrste skuša koje se love efikasnim metodama ne uzrokuju ozbiljna oštećenja morskih staništa, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom. Ova riba snažnog ukusa bogata je omega-3 masnoćama i proteinima (oko 16 grama u porciji od 85 g). Dobro se slaže s jačim začinima.
2. Divlji losos (uključujući i konzervirani)

Većina lososa, bilo iz uzgoja ili ulovljenog u divljini, ima nizak nivo žive i drugih zagađivača.
Nutritivno gledano, losos iz uzgoja i divlji imaju sličan sadržaj korisnih omega-3 masnoća. Konzervirani losos je pristupačniji, a osim omega-3, odličan je izvor kalcijuma, 85 grama sadrži oko 240 mg, što je četvrtina dnevne potrebe odraslih osoba.
3. Sardine (uključujući i konzervirane)
Male i jeftine, sardine s pravom se svrstavaju među „superhranu“. U samo 85 g imaju gotovo 300 mg omega-3 masnoća i prirodno su bogate vitaminom D i kalcijumom (25% dnevne potrebe).
Brzo se razmnožavaju i oporavljaju od prekomernog lova. Sardine su odlične i u jelima poput testenine s limunom i belim lukom.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare