Istraživanja su utvrdila da prethodno bacan nusproizvod proizvodnje maslinovog ulja sadrži brojna svojstva blagotvorna za zdravlje.
Brojna istraživanja utvrdila su da prethodno bacan nusproizvod proizvodnje maslinovog ulja sadrži brojna svojstva blagotvorna za zdravlje.
Maslinovo ulje – opisano kao ‘tečno zlato’ u Homerovoj ‘Ilijadi’ – poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusno, već je i protivupalno, dobro za creva, korisno za srce, a može nam pomoći i da se osećamo srećnije i živimo duže, piše Guardian.
Međutim naučnici sada usmeravaju svoju pažnju na mutni, smeđi i prethodno odbacivan nusproizvod njegove proizvodnje – otpadnu vodu iz mlina za masline – i otkrili su da bi to mogla biti još snažnija superhrana.
Otpadne vode, vodenasti talog, ostaju nakon što su masline samlevene i njihovo ulje odvojeno.
Istraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vežbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal da pomognu kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina koji su otpadnu vodu počeli da piju iz zdravstvenih razloga, naučnike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem.
Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tečnost jednako – a možda i više – hranljiva od dobijenog ulja.
Smatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitohemikalija od ekstra devičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.
Italijanska naučnica Adriana Albini, prva Italijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke organizacije za istraživanje raka, proučava je poslednjih 10 godina.
Sa svojim timom sprovela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i lečenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog creva i dojke.
„Jedina odbrana biljaka je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski. Arsen, na primer, može biti od pomoći u lečenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u odbrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje“, zaključuje naučnica.
Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim hemikalijama biljnog porekla, poput one u mediteranskoj ishrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.
Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za celokupno zdravlje.
To je ono što je Albini ponajviše zainteresovalo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinovog ulja, kao i njihove konzistencije.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare