Odobren lek koji će promeniti život HIV pacijentima

Zdravlje 22. jan. 202114:09
Podeli:
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

U SAD je odobrena prva dugotrajna kombinacija lekova za HIV - mesečne injekcije koje mogu da zamene tablete koje se piju svakodnevno, a koje se sada koriste za kontrolu infekcije virusom AIDS-a.

Očekuje se da će odobrenje leka koji je kombinacija dve injekcije pod nazivom Cabenuva olakšati ljudima da lakše prate uzimanje svoje terapije. To je velika promena jer su do nedavno pacijenti morali da uzimaju više tableta nekoliko puta dnevno, pažljivo tempirajući obroke.

Pročitajte još:

„To će poboljšati kvalitet života, jer se terapija uzima samo jednom mesečno“, rekao je dr Stiven Diks, specijalista za HIV sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, koji nije povezan sa proizvođačima lekova.

„Ljudi ne žele svakodnevne podsetnike da su zaraženi HIV-om.“

Cabenuva kombinuje rilpivirin, lek koji pod nazivom Edurant prodaje komanija Johnson & Johnson, i novi lek – kabotegravir, kompanije ViiV Healthcare. Pakuju se zajedno i daju se kao odvojene injekcije jednom mesečno. Takođe se testira doziranje na svaka dva meseca.

ViiV Healthcare su saopštili da će kombinacija lekova koštati 5.940 američkih dolara za početnu, veću dozu i 3.960 američkih dolara mesečno nakon toga. Kompanija je rekla da je to iznos koji je približan ceni tableta koje su se do sada pili oboleli na dnevnom nivou.

***

Bonus video:

Komentari

Vaš komentar