Prilikom kupovine svežeg voća i povrća treba imati na umu da postoji prilično velika verovatnoća da sadrže određene količine pesticida.
Radna grupa za životnu sredinu (EVG) je nedavno izvestila da je zapanjujućih 75% uzorkovanih neorganskih svežih proizvoda sadržalo pesticide 2024. godine, pri čemu je neko voće i povrće na listi sadržalo posebno visoke nivoe.
Ovi novi podaci bili su deo godišnjeg izveštaja o pesticidima u proizvodima koji EVG objavljuje kao vodič za potrošače. Ovogodišnji izveštaj zasnovan je na testovima više od 47.000 uzoraka od 46 voća i povrća koje su izvršili Ministarstvo poljoprivrede i Američka administracija za hranu i lekove.
EVG je koristila podatke da sastavi listu voća i povrća sa najvišim nivoima potencijalno štetnih pesticida, piše Eat This, Not That.
Jagode, spanać, lisnato povrće, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, ljuta paprika, trešnje, borovnice.
Iste stavke bile su na listi „Dirty Dozen“ 2023. godine.
U uzorku voća i povrća otkriveno je ukupno 209 pesticida, navodi se u izveštaju EVG.
Zapanjujuće 103 pojedinačne hemikalije pronađene su u uzorkovanom kelju, mladom mladom luku i zelenilu senfa, što ih čini kategorijom „Dirty Dozen“ sa najvećom raznovrsnošću pesticida. Paprike i ljute paprike nisu mnogo zaostajale sa 101 pojedinačnom hemikalijom otkrivenom u uzorcima iz te kategorije.
Sve u svemu, 95% uzoraka iz svih ovih artikala sadržalo je pesticide. Od pet pesticida koji se najčešće nalaze na ovom voću i povrću, četiri su bili fungicidi fludioksonil, piraklostrobin, boskalid i pirimetanil. Ovo je zabrinjavajuće jer su prethodna istraživanja pokazala da ove hemikalije mogu predstavljati značajan zdravstveni rizik. Na primer, studije pokazuju potencijalne veze između ovih fungicida i problema kao što su poremećaji štitne žlezde, proliferacija ćelija raka dojke i endokrini poremećaji koji mogu da naškode muškom reproduktivnom sistemu.
EVG je primetila da su potrebne dodatne studije da bi se u potpunosti razumelo koliku pretnju ove hemikalije predstavljaju za ljude. Vlada takođe dozvoljava određene nivoe ostataka pesticida u hrani za ljude i životinje u SAD. Međutim, novi podaci mogli bi da budu koristan izvor za potrošače koji žele da budu svesniji koje voće i povrće u prodavnicama sadrži posebno visok nivo pesticida.
Na sreću za sve kupce koji žele da izbegnu pesticide iz svežih proizvoda koliko god je to moguće, EVG objavljuje listu „Čista 15“ voća i povrća sa najnižim nivoima ostataka pored svoje liste „Dirty Dozen“.
Avokado, kukuruz, ananas, luk, papaja, slatki grašak (zamrznut), špargle, dinja, kivi, kupus, lubenica, pečurke, mango, slatki krompir, šargarepa.
Skoro 65 odsto uzoraka iz te kategorije nije imalo ostatke pesticida koji se mogu detektovati, saopštila je EVG.
Generalno, EVG preporučuje da potrošači koji traže proizvode sa niskim nivoom pesticida kupuju organske verzije proizvoda „Dirty Dozen“ i organske ili neorganske verzije proizvoda „Clean Fifteen“. Organizacija je takođe naglasila da je jedenje dovoljno svežih proizvoda važnije od izbegavanja voća i povrća sa tragovima pesticida.
„Svako treba da jede dosta svežeg voća i povrća, bilo organskog ili konvencionalnog uzgoja. Zdravstvene prednosti takve dijete prevazilaze rizike izloženosti pesticidima“, navodi se u izveštaju, a prenosi n1info.hr.