Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Istraživači iz SAD i Saudijske Arabije opisali su direktnu vezu između nivoa testosterona, progresije bolesti i lošijih ishoda kod muškaraca koji su oboleli od kovida-19, a njihova studija je objavljena u časopisu "Medical Hypotheses".

Koronavirus ulazi u organizam putem sluzokože, gde ulazi u alveolarne epitelne ćelije pomoću receptora za angiotenzin – konvertujući enzim II (ACE-2) i TMPRSS2.

ACE-2 receptori igraju ključnu ulogu u zaštiti pluća, a virusno vezivanje za te receptore dereguliše tu zaštitu.

Budući da se ACE-2 takođe pojavljuje u Lejdigovim ćelijama testisa kao sastavni proizvod, to utiče na izlučivanje testosterona kod muškaraca koji su oboleli od kovida-19, prenosi News medical.

TMPRSS2 je dobro poznata meta androgenih receptora čija aktivacija povećava nivoe TMPRSS2 u mnogim tkivima i to viša u plućima muškaraca nego u plućima žena.

Nizak nivo testosterona podstiče regulaciju ACE-2 receptora

Testosteron pojačava imunološki odgovor, pa zbog toga nizak nivo serumskog testosterona negativno utiče na biološke markere. Oboleli od kovida-19 koji su imali nizak nivo testosterona razvili su ozbiljne simptome, da su im bili potrebni respiratori.

Muškarci imaju oko osam puta viši nivo testosterona u odnosu na žene. Studije su već pokazale da kovid-19 utiče na muškarce mnogo više nego na žene. Stopa smrtnosti kod muškaraca sa kovidom dvostruko je veća od stope smrtnosti kod žena sa kovidom.

Pročitajte još:

Smanjen nivo testosterona kod kritično bolesnih muškaraca negativno utieče na rad endotelnih ćelija i podstiče neispravan imunološki odgovor. Takođe utiče na sposobnost tela da se odupre virusu.

Na osnovu tih nalaza, autori pretpostavljaju da je nizak nivo testosterona direktno povezan sa težinom bolesti i lošijim kliničkim ishodom kod muškaraca sa kovidom-19.

Gojaznost kod muškaraca takođe podstiče proizvodnju više protivupalnih citokina što prouzrokuje povećanu ranjivost i ozbiljnije stanje, ali i kliničke ishode.

Visok nivo testosterona može da prouzrokuje trombozu

Mnoga su istraživanja pokazala povezanost između postupnog smanjenja nivoa testosterona i ozbiljnih plućnih komplikacija koje su dovele do primanja pacijenta u jedinicu intenzivne nege, korišćenja respiratora i lošijeg ishoda.

Sa druge strane, navodi se i da visok nivo testosterona rezultira trombozom, što je još jedna smrtonosna manifestacija kod bolesnika koji imaju kovid-19.

Zboga toga istraživači smatraju da bi njihovi nalazi mogli da pomognu lekarima u promeni načina lečenja muških pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram