Foto: Martin Bertrand / AFP / Profimedia

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji poslednjih dana najveći je od početka pandemije. Telefoni državnih službi su usijani - zbog čega smo odlučili da pozovemo 19 819 i otkrijemo kakve smernice nude ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim.

Gotovo svako u Srbiji trenutno poznaje nekoga ko je imao kovid 19, a mnogi trenutno paniče jer su bili u kontaktu sa nekim ko je dobio pozitivan test na koronavirus. U našoj zemlji sve informacije možete dobiti pozivom na broj 19 819.

Kako mnogi građani nisu sigurni kako treba da se ponašaju ako su bili u kontaktu sa inficiranom osobom, nadležne institucije treba da im pruže jasne smernice – a mi smo rešili da proverimo kakve savete daju operateri na ovoj liniji.

Ukoliko tražite neku informaciju na ovom broju, pre svega morate da se naoružate strpljenjem. Pozvavši broj, automatski glas je saopštio da je poziv treći na listi čekanja. To ne deluje strašno – čekanje da vam se operater javi ako ste treći po redu traje nešto više od 15 minuta. Dakle, podnošljivo. Međutim, vreme čekanja se verovatno produžava ako ste peti, šesti, deseti.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Javila se žena koja je prvo saslušala situaciju – da sam osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženim, da nisam sigurna kako dalje jer je situacija takva da ne mogu da radim od kuće, kao i da nemam simptome.

„Kontakti se ne testiraju sve dok nema simptoma“, odmah je rekla operaterka.

A onda je nastavila sa pomalo zbunjujućim rečima, koje je izrekla verovatno u nameri da me ohrabri i da se manje sekiram, jer sam zvučala vidno uznemireno.

„Verovatno vam je imunitet dobar, nije da se to tek tako prenosi“, rekla je. Glavni savet je bio da se javim epidemiologu, čiji broj sam ubrzo dobila.

Pročitajte još:

Odmah sam nazvala epidemiologa, javila se lekarka koja me je na početku pitala u kojoj se ustanovi testirala zaražena osoba sa kojom sam bila u kontaktu – jer bi trebalo da me pozovu epidemiolozi te ustanove koji će mi uzeti podatke. Bila je u žurbi. Insistirala sam da mi kaže šta da radim do tada, setivši se priča iz okruženja – da čak bliske članove porodice zaraženog epidemiolozi nisu nikada pozvali.

„Idite u dom zdravlja da otvorite bolovanje, pa 14 dana u izolaciju. Ako radite od kuće, sedite kod kuće 14 dana“, rekla je kratko.

Dakle, jasno je da ako nemate uslova za rad od kuće, a morate u izolaciju, morate otvoriti bolovanje.

To je ukratko ono što vas čeka ukoliko se nađete u sličnoj situaciji – ukoliko imate drugačije iskustvo sa nadležnim službama, pišite nam u komentarima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare