„Mik Džeger virologije“ o vakcini i borbi protiv koronavirusa

Zdravlje 18. apr. 202014:37
Podeli:
Peter Piot; Foto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

Belgijski mikrobiolog Peter Piot, jedan od najzaslužnijih za otkriće ebole 1976. smatra da je realno da vakcinu protiv korone dobijemo za 18 do 24 meseca, ali kaže i da ne isključuje mogućnost od godinu dana.

Kakav je status ovog mikrobiologa i van naučnih krugova najbolje govori nadimak koje mu je dao novinar Financial Timesa tokom nedavnog intervjua kada ga je nazvao „Mik Džegerom virologije“.

Piot je otkrio ebolu, borio se protiv AIDS-a, a sada je vrlo tražena osoba i svi žele da čuju njegovo mišljenje o koronavirusu.

U više razgovora za medije rekao je da je nova vrsta virusa gora od ebole, a posebno je naglasio dve zabrinjavajuće stvari. Prva je velika brzina širenja virusa, a druga je odsustvo vakcine.

Pročitajte još:

Što se tiče spremnosti potencijalne vakcine protiv koronavirusa tiče, kaže kako nema garancija da ćemo je uopšte imati, ali ako ona ipak bude napravljena, biće dostupna najranije za godinu dana, ali smatra da je verovatnije da to bude između 18 i 24 meseca. Toliko se neće čekati na razvoj same vakcine, već će se ceo proces odužiti zbog kliničkih testiranja – prvo na životinjama, nakon čega sledi serija testiranja na kontrolnim grupama.

Nažalost, ne postoje prečice, komentarisao je Piot pitanje koje verovatno danas svi postavljamo – može li se proces razvoja vakcine ubrzati.

Što se globalnog zdravstvenog sistema tiče i borbe protiv virusa, on smatra da je generalno urađen dobar posao, ali ono što nam treba je jači i bolje pripremljen globalni zdravstveni sistem, neka vrsta vatrogasne jedinice. Vatrogasne jedinice, kaže, ne formirate kad vam je kuća već u plamenu, već mnogo ranije, da bi bile spremne da na vreme reaguju kada se pojavi požar i što pre ga ugase. Sve vreme se treba nadati da vatrogasci neće imati posla, ali uvek treba da budu spremni i da sprovode vežbe.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram