Foto: shutterstock By Merla

Ako ste među retkima koji ne piju kafu, razmislite o tome da počnete. Novo istraživanje pokazuje da kafa može "da produži" život.

Na osnovu analize oko pola miliona zapisa u bazi podataka UK Biobank, ljudi koji piju dve do tri šoljice kafe svaki dan imaju mogućnost da žive duže i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti od onih koji uopšte ne piju kavu, piše ScienceAlert.

Istraživanje pokazuje da su mlevena, instant kafa i kafa bez kofeina povezane sa smanjenjem oboljenja i smrti od kardiovaskularnih bolesti, piše N1.

“Blagi do umereni unos kafe trebalo bi da se smatra delom zdravog načina života”, poručuju stručnjaci.

Pročitajte još:

Osim kofeina, kafa sadrži više od sto biološki aktivnih sastojaka. Verovatno su supstance koje, smatraju stručnjaci, ne sadrže kofein odgovorne za pozitivne odnose uočene između ispijanja kafe, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja.

Mlevena i instant kafa povezane su s manjom verovatnoćom razvoja aritmije ili abnormalnog srčanog ritma, pokazuju rezultati.

Međutim, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir. Zapisi u bazi podataka većinom su bili od osoba bele rase pa se ne može generalizovati, navode stručnjaci.

Ipak, pijenje umerenih količina kafe bilo koje vrste pozitivno utiče na srce, zaključuju.

***

BONUS VIDEO: Dobro jutro, je l’ može kafa sa duplom šoljom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)