Najvažniji saveti gastroenterologa za ublažavanje nadutosti

Zdravlje 03. sep. 202108:23
Podeli:
Kako ublažiti nadutosti? Foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Nadutost može biti povezana i sa neravnotežom u crevnoj flori, bakterijama i drugim mikroorganizmima koji žive u crevima i pomažu probavu hrane.

Nekoliko je čestih mogućih uzroka nadutosti: previše gasova ili problemi s kretanjem gasova, disfunkcija creva, PMS ili intolerancija na hranu, kaže dr Aškan Farhadi, gastroenterolog u Medicinskom centru „MemorialCare Orange Coast“ u Kaliforniji, a za nadutost koja se javlja povremeno ima nekoliko saveta:

Šetnje

Šetnja može pomoći kod nadutosti jer podstiče digestivni trakt da se pokrene, a istraživanje je pokazalo i da ljudi koji redovno vežbaju ređe imaju gasove nakupljene u crevima od onih koji ne vežbaju.

Slana kupka

Epsom so se koristi za ublažavanje stresa koji često utiče i na creva i može usporiti kontrakcije mišića, pa će kupka telu pomoći da se oslobodi hrane u crevima, kaže Farhadi.

Pročitajte još:

Probavni enzim ili probiotik

Nadutost može biti povezana i sa neravnotežom u crevnoj flori, bakterijama i drugim mikroorganizmima koji žive u crevima i pomažu probavu hranu, pa ponekad pomažu i dodaci ishrani poput probavnih enzima, probiotika i prebiotika.

“Istraživanja su povezala određene vrste probiotika sa smanjenjem gasova i nadutosti, pa potražite probiotike koji sadrže bakterije Bifidobacterium lactis HN019, Bifidobacterium lactis Bi-07 i Lactobacillus acidophilus NCFM”, savetuje dr Farhadi za Mind Body Green.

Puno vode

Dehidracija uzrokuje tvrđu stolicu u crevima zbog koje se možete osećati naduto, kaže Farhadi i muškarcima preporučuje da dnevno unose ukupno oko 15 šoljica tečnosti, a ženama oko 11 šoljica.

Hrana bogata vlaknima, ali umerene količine

“Iako većina ljudi veruje da su namirnice bogate vlaknima dobre za zdravlje jer pomažu u rastu zdravih bakterija, one istovremeno mogu podstaći i rast loših bakterija, što može proizvesti više gasova i uzrokovati nadutost”, objašnjava dr Farhadi i preporučuje prvo konzumaciju manje količine vlakana, a onda polako povećavanje, da se postigne tolerancija.

Kako se dugoročno boriti protiv nadutosti?

Važno je obratiti pažnju na ishranu i kako se osećate nakon što pojedete određenu hranu, rekao je Farhadi, a savetuje i izbegavanje sirove hrane nakon 16 sati, jer obično sadrži mnogo vlakana.

“Isto tako, može pomoći i da jedete sporije, da hranu dobro sažvačete i da ne jedete kasno uvečer”, dodaje, a dobro je i konzumirati namirnice koje smanjuju nadutost, poput krastavaca, avokada, đumbira i jogurta.

Ako vam je nadutost stalni problem, Farhadi savetuje posetu lekaru koji će savetovati konkretne promene u isehrani ili test za intoleranciju na hranu, piše Večernji list.

***

Bonus video: Kefir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar