Čajevi za imunitet
Čajevi za imunitet, Foto: Irina Kryvasheina / Alamy / Alamy / Profimedia

Ništa ne smiruje kao šolja dobrog čaja. A, osim dobrog ukusa ovaj napitak ima i mnoge zdravstvene prednosti, poput jačanja imunog sistema. Bez obzira da li vas brine sezona virusa ili jednostavno želite da bustujete svoj imunitet - mnogi ga biraju zbog njegovih lekovitih dejstava.

Groznica, kašalj, grozan pritisak u glavi i slične posledice mnogih virusa koji haraju tokom ovog godišnjeg doba – čine ove sive jesenje mesece teško podnošljivim. Ipak, naše bake i deke imali su uvek neko prirodno rešenje. U svakom dvorištu rasle su žalfija i hibiskus, a redovno se išlo u branje lekovitog bilja. Iako je žalfija jednako moćna i dan danas, kućna apoteka se ipak malo promenila – i proširila. Otkrivamo koji su to još čajevi dobri za naš imunitet.

Mača čaj

Mača zeleni čaj je malo egzotičnija vrsta, ali ipak dostupna u većini prodavnica zdrave hrane. Prah ovog čaja ima visok sadržaj antioksidanata, posebno epigalokatehin galata koji pomaže vašem telu u proizvodnji ćelija koje smanjuju upalu i bore se protiv patogena. Ovaj napitak izvor je prirodnih antioksidanasa i polifenola, a prema istraživanju moć antioksidanasa je veća kod mače nego kod drugih vrsta zelenih čajeva. Oni se bore protiv slobodnih radikala i neutralizuju njihov štetan efekat i na taj način štite naš organizam – što sve čini maču odličnim busterom imuniteta tokom sezone virusa.

Mača čaj
Mača čaj, Foto: Benjamin Böckle / Alamy / Alamy / Profimedia

Koren sladića

Aktivni sastojci slatkog korena povoljno deluju na razređenje gustog bronhijalnog sekreta. Čaj korena ove biljke ima protivupalno dejstvo i smiruje grčeve glatke muskulature. Mnoštvom farmakoloških studija potvrđeno je pozitivno dejstvo ovog čaja, te ga nazivaju i kraljem lekovitih biljaka. Sprečava razmnožavanje virusa i njihovo širenje u organizmu, a koristi se i kod brojnih virusnih infekcija uključujući hepatitis, prehladu i grip.

Čaj od kurkume

Kurkuma se koristi kao začin u kuvanju, ali prah, koji je napravljen rendanjem korena ove biljke, može se konzumirati i kao čaj. Kurkuma je najpoznatija po kurkuminu, aktivnom sastojku izrazito oker boje. Ovaj sastojak pojačava imunitet regulišući rast ćelija imunološkog sistema i smanjuje upalne procese u telu. Zabeleženo je i da ima antivirusna i antibakterijska svojstva, a tradicionalno se koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

Kurkuma,
Kurkuma, Foto: Elena Schweitzer / Panthermedia / Profimedia

Ehinaceja

Da bi vaš imunitet bio dvostruko jači brinu se dve vrste ove biljke – crvena i uskolisna. To je biljka koja sadrži polisaharide, derivate kafene kiseline, alkilamide koji imaju protivupalno, antibakterijsko i antiseptično dejstvo, ali, pre svega, stimulišu jačanje imuniteta. Organizam se uz pomoć ove biljke brani tako što povećava proizvodnju antitela i leukocita u krvi. Zaustavlja širenje bakterija i stimuliše proizvodnju tkiva koja leče i zatvaraju rane, a stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Takođe ova lekovita biljka blokira hijaluronidazu, enzim koji proizvode bakterije streptokoke, stafilokoke, pneumokoke i druge, i koji oštećuje ćelijsku opnu i omogućava pristup bakterijama i virusima u ćeliju.

Limunska trava

Limunska trava ima antioksidativna svojstva, prema studiji objavljenoj u Journal of Agriculture and Food Chemistry. Takođe, ova biljka ima neka antibakterijska svojstva koja vas mogu zaštititi od oralnih infekcija i lečiti ih. Pomaže jačanju imunološkog sistema jer je prepun vitamina i minerala koji pomažu u odbrani od prehlade i gripa. Čaj od limunske trave sadrži velike količine vitamina C i vitamina A, a oba pomažu jačanju imuniteta. Ova biljka posebnog mirisa je tako popularna imunološka zdravstvena pomoć, a može se naći u većini prodavnica zdrave hrane. Takođe se često nalazi u kapima protiv kašlja.

Limunska trava
Limunska trava, Foto: anutr tosirikul / Alamy / Alamy / Profimedia

Beli čaj

Beli čaj je pun vrste polifenola koji se nazivaju katehini. Polifenoli su molekuli biljnog porekla koji deluju kao antioksidanti u telu i štite ćelije od oštećenja jedinjenjima koja se nazivaju slobodni radikali. Previše oštećenja slobodnih radikala može imati štetne efekte na telo. Povezani su sa starenjem, hroničnom upalom, oslabljenim imunim sistemom i raznim štetnim bolestima. Srećom, čini se da je beli čaj jedna od najboljih vrsta čajeva u borbi protiv slobodnih radikala. U stvari, studije ukazuju na to da beli čaj ima slične antioksidativne koristi kao i zeleni čaj, koji je poznat po svojim zdravstvenim prednostima.

Hibiskus

Čaj od hibiskusa ima karakterističan kiselkasti ukus, a takođe pruža veliku pordšku imunitetu. Za čaj se koriste cvetovi i lišće, te iako cvetovi ove biljke mogu biti različitih boja, crvena sorta se obično koristi za čaj. Ima bogat sadržaj antioksidansa, posebno antocijana, koji daje biljci crvenu, plavu i ljubičastu boju. Antocijani mogu zaštititi ćelije, tkiva i organe jačanjem ćelijske membrane, čineći ih više otpornim i manje osetljivim na slobodne radikale.

Hibiskus,
Hibiskus, Foto: Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Čaj od godži bobica

Ako tražite čajeve bez kofeina, jedan od najboljih izbora ja upravo čaj od godži bobice. Ove male narandžasto-crvene bobice imaju lekovita i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati imunitet i zaštititi ga od hroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa. Godži bobice se ubrajaju u grupu superhrane i imaju antibakterijska i antiupalna svojstva. Sadrže vrlo veliku količinu vitamina C pa su zbog toga odlične za jačanje imuniteta.

Žalfija

Žalfija i čaj od iste se kod nas od davnina koriste kao pomagaći u lečenju prehlada i gripa. Listovi žalfije sadrže bogate antioksidante, poput fenolnih kiselina i flavonoida. Listići ove biljke mogu smanjiti efekte slobodnih radikala, koji su uzrokovani stresom i zagađenjem. Pijenje čaja od žalfije smanjuje rizik od prehlade, herpesa, gripa i drugih bolesti imunodeficijencije.

Žalfija,
Žalfija, Foto: Gudrun Krebs / Panthermedia / Profimedia

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram