Nis kovid ambulanta
Kovid ambulanta u Nišu Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

"Moždana magla" koju su neki pacijenti prijavili kao posledicu dugog kovida pokazuje veliku sličnost sa stanjem u medicini poznatim kao "hemo mozak", pojmom koji se koristi da bi se opisali problemi sa pamćenjem, koncentracijom i nejasnim razmišljanjem kod pacijenata koji se leče od karcinoma, pokazalo je novo istraživanje.

Navedene smetnje mogu da se jave za vreme i nakon lečenja karcinoma.

Stanje „hemo mozga“ često se naziva i mentalnom izmaglicom, a reč je o kognitivnim poteškoćama ili disfunkcijama koje se dovode u vezu sa lečenjem karcinoma.

Osobe obolele od kovida-19 „često osećaju dugotrajne neurološke simptome, poput smanjene pažnje, koncentracije, brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja“, što je slično kao kod pacijenata sa kognitivnim oštećenjima povezanim sa lečenjem karcinoma.

Hemo mozak je najčešće povezan sa lečenjem karcinoma i to najčešće s hemoterapijom, ali i drugim tretmanima poput zračenja, uzimanja hormonske terapije i operacije. Svi ovi tretmani mogu da prouzrokuju kratkoročne ili dugoročne posledice, a katkad se poteškoće mogu javiti i nakon završenog lečenja.

Većina ljudi ove kognitivne poteškoće oseća kratko vreme, dok pojedinci simptome hemo mozga mogu da osećaju duže vreme, što se razlikuje od osobe do osobe.

Pročitajte još:

Takve terapije neretko za posledicu imaju razvoj encefalitisa (upale mozga), objavili su naučnici u izveštaju na stranici bioRxiv koja tek treba da prođe recenziju.

U mozgu pacijenata koji su umrli od posledica kovida-19, naučnici su pronašli dokaze o encefalitisu, ali i o visokim nivoima upalnih proteina, od kojih je jedan – CCL11, povezan sa oštećenjem nervnog sistema i kognitivnih funkcija.

Od 63 pacijenta sA takozvanim dugim Kovidom, kod njih 48 sA dugotrajnim kognitivnim simptomima naučnici su otkrili visoke nivoe proteina CCL11, a kod preostalih 15 koji su „prošli“ bez kognitivnih problema nije uočen visok nivo pomenutog upalnog proteina.

Oni veruju da bi uspešno lečenje kognitivnih oštećenja kod pacijenata koji se leče od karcinoma moglo da koristi i pacijentima obolelim od kovida-19 sa sličnim problemima, ali ističu da bi trebalo posebno da budu testirani na dugi kovid.

***

Bonus video: Zdravo misli o stresu i kovidu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare