Model švajcarskog sira – najefikasnija odbrana od korone

Zdravlje 09. dec. 202016:11
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U jeku svetske priče broj jedan - kako pobediti koronavirus, stručnjaci se pozivaju na odbranu od pandemije uz pomoć "modela švajcarskog sira".

Metaforu „švajcarskog sira“ nije teško razumeti – višestruki slojevi zaštite, zamišljeni kao kriške sira, blokiraju širenje koronavirusa koji uzrokuje obolevanje od kovida 19. Nijedna kriška nije savršena, svaka ima rupe, a kada se rupe poravnaju, rizik od infekcije se povećava, piše The New York Times.

Ipak, uz nekoliko slojeva u kombinaciji – socijalna distanca, plus maske, plus pranje ruku, plus testiranje i praćenje, plus ventilacija, plus preporuke vlade – značajno se smanjuje ukupan rizik. Vakcinacija će dodati još jedan zaštitni sloj.

Pročitajte još:

„Uskoro ćete stvoriti neprobojnu barijeru i zaista možete zaustaviti prenos virusa. Ali potrebne su sve te stvari, a ne samo jedna od njih. Mislim da ljudi upravo s tim imaju problem da shvate. Želimo da verujemo da će doći čaroban dan kada će odjednom biti dostupno 300 miliona doza vakcine i možemo da se vratimo na posao, a stvari će se vratiti u normalu. To se apsolutno neće desiti brzo“, ​​rekla je dr Džuli Gerberding, izvršna potpredsednica farmaceutske korporacije Merck koja je stručnjak za infektivne bolesti, a bila je direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ona je dodala da ćemo, dok vakcine ne uđu u masovnu upotrebu, morati da nosimo maske i pridržavamo se ostalih mera zaštite.

Koncept „švajcarskog sira“ je predstavio kognitivni psiholog Džejms T. Rizon u svojoj knjizi iz 1990. „Ljudska greška“ (Human Error).

Niz katastrofa – uključujući eksploziju broda Čalendžer i eksploziiju u Černobilju – motivisao je nastanak ovog koncepta koji je postao poznat kao „model nezgoda švajcarskog sira“ , a rupe na kriškama sira predstavljaju greške koje se akumuliraju i dovode do štetnih događaja.

Metafora o siru sada se prilično dobro prenosi na pandemiju. Jan M. Mekej, virolog sa univerziteta Queensland u Australiji je video manju verziju grafike na Tviteru, ali je mislio da treba da sadrži više kriški sira i više informacija. Zajedno sa svojim saradnicima je napravio grafiku Švajcarski sir – respiratorna odbrana od pandemije. Njegov rad sada cirkuliše i deli se masovno na jezicima širom sveta.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar