MIT: Distanca od dva metra rizična kao i na 20 metara

Zdravlje 24. apr. 202113:02
Podeli:
Distanca
Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Rizik od zaražavanje koronavirusom isti je na distanci od dva metra kao i na distanci od 20 metara, čak i kada se nose maske, upozorava se u novoj studiji Instituta za tehnologiju u Masačustetsu (MIT).

Profesori MIT Martin Bazant i Džon Buš koji predaju hemijski inženjering i primenjenu matematiku razvili su metod za izračunavanje rizika od izlaganja koronavirusu koristeći različite faktore rizika među kojima su najznačajniji vreme provedeno u zatvorenom prostoru, cirkulacija i kvalitet prečišćavanja vazduha, imunizacija, soj virusa u cirkulaciji, korišćenje maski i varijabile kao što su brzina disanja, uzimanje hrane, komuniciranje ili pevanje, prenosi CNBC.

Pročitajte još:

Ovim istraživanjem dvojica naučnika su doveli u pitanje preporuke Nacionalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetske zdravstvene organizacije.

Važna varijabla koju je SZO previdela je, kako kažu naučnici MIT, količina vremena provedenog u zatvorenom. Što je duže neko unutra sa zaraženom osobom, to je veća šansa za prenos. Otvaranje prozora ili instaliranje novih ventilatora kako bi se vazduh kretao takođe može biti podjednako efikasno ili efikasnije od trošenja velike količine novca na novi sistem filtracije, rekao je Bazant.

On kaže i da su smernice za ograničenje popunjavanja zatvorenih prostorija manjkave. Rekao je da je verovatno u redu ako  20 ljudi boravi u zatvorenom jedan minut, ali ne i nekoliko sati.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar