suplementi
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nesanica ili loš san mogu da povećaju rizik od gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. A koliko je zdravo piti tablete za spavanje?

“Nesanica je vrlo čest poremećaj kod kog incidencija varira između 10 i 30 odsto populacije. U porastu je zbog visokog nivoa stresa u populaciji. To se događa iz raznih razloga, nekih fizičkih, nekih psihičkih, a ponekad i bez ikakvog razloga. Fizički problemi kao što su bol, dezorijentacija, disfunkcija jetre, nedostatak daha noću i pojačano mokrenje noću mogu dovesti do poremećaja sna. Psihički problemi kao što su povećana anksioznost, stres povezan s poslom ili porodičnim problemima i depresija takođe mogu dovesti do problema sa spavanjem. Uzrok nesanice može da varira od osobe do osobe”, rekao je dr Subaš Čandra.

I dok se tablete za spavanje čine kao rešenje za loš san, kako znati da neće dovesti do toksične zavisnosti i nuspojava?

Dr Sandip Nadžar smatra da tablete za spavanje treba izbegavati koliko god je to moguće. Dodao je da se mogu povremeno prepisati samo onima koji imaju medicinske razloge za njihovo uzimanje.

„Pacijenti s nedavnim stresom koji prouzrokuje anksioznost i poremećaj sna mogu nekoliko dana da se leče tabletama za spavanje. Bolesnicima sa značajnim poteškoćama u disanju i onima za koje postoji veća opasnost od produžene sedacije od tableta za spavanje, ti lekovi se daju samo s oprezom i samo ako je to apsolutno neophodno“, dodao je dr Čandra.

Govoreći o pogrešnoj upotrebi tableta za spavanje, on kaže da ih mnogi pacijenti koriste i nakon isteka propisanog vremena.

„Pacijenti takođe na kraju dele tablete za spavanje koje su im prepisane s drugom osobom. Prekomerno konzumiranje ovih tableta iznad propisane doze još je jedna nepravilna praksa. Osim toga, rekreativno korišćenje i zavisnosti su druge zlonamerne prakse sa kojima se susrećemo“, rekao je doktor.

Dr Nadžar je rekao da ovi lekovi donekle prouzrokuju opuštanje i analgeziju, a mnogi pacijenti to počinju da zahtevaju, pa se previše prepisuje upravo zbog pritiska pacijenata. Nažalost, mnogo se puta osnovna bolest zanemaruje i ne leči. To može da pogorša zdravlje pacijenata i dovede do zavisnost..

Pročitajte još:

On je istakao i to da se kriminalom smatra podsticanje bilo koga da uzima tablete za spavanje.

„To su štetni lekovi i mogu da prouzrokuju pospanost, glavobolju, zatvor ili dijareju, neurološke abnormalnosti, slabost mišića, gubitak libida i mnoge druge nuspojave“, objasnio je on.

Ljudi nikada ne bi smeli da dele tablete za spavanje koje su prepisane za problem sa spavanjem jer postoje različite vrste tableta za spavanje sa različitim efektima i profilima nuspojava, a ono što je lek za jednu osobu, može da postane štetno za drugu osobu, u zavisnosti od njenog postojećeg zdravstvenog stanja, funkcije bubrega i jetre, ali i od drugih parametara. Osim toga, mora se povesti računa i o kombinaciji lekova i činjenici da se tablete za spavanje ne smeju uzimati ako se uzimaju neki drugi lekovi. Zato je uvek bitno konsultovati se sa lekarom pre uzimanja tableta za spavanje kako biste znali koje su tablete najsigurnije za vas.

Osim toga, važno je napomenuti da tablete za spavanje izazivaju zavisnost ako se koriste duže od dve nedelje ili mesec dana, piše Times of India, prenosi N1 Zagreb.

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram