mere zaštite od korone
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kao što smo videli prethodnih godina, toplije vreme koje prati proleće ne donosi uvek značajno zatišje u slučajevima kovida kao što je to sa sezonskim bolestima poput gripa. Nedavna pojava nove dominantne mutacije virusa COVID-19 mogla bi dovesti do ponovnog porasta slučajeva tokom leta.

Iako je još prerano za predviđanja stručnjaka, povećane infekcije kovidom mogle bi biti na pomolu jer nova varijanta, nazvana KP.2, preuzima ulogu najistaknutijeg soja, prema projekcijama CDC-a (Centri za kontrolu i prevenciju bolesti), piše The Healthy.

JN.1 bio je dominantan soj nekoliko meseci, brzo istisnuvši sve ostale sojeve zbog svoje prenosivosti. Iako je JN.1 bio visoko prenosiv, generalno je uzrokovao blažu bolest, s prethodnim infekcijama i vakcinama koje su sprečavale ozbiljne ishode u poređenju s drugim sojevima.

Stručnjaci objašnjavaju da je KP.2 evoluirao iz JN.1 i nosi dve mutacije proteina šiljaka koje bi mogle izazvati zabrinutost. Kovid je poznat po svojim čestim mutacijama koje mu mogu pomoći da izbegne imunitet i nastavi da zaražava ljude.

Trenutno, iako rano, istraživanje o KP.2 sugeriše da će se na neki način ponašati slično JN.1. Činjenica da je postao poznat dodatno podupire da će biti visoko prenosiv, poput JN.1.

Preliminarna istraživanja sugerišu da bi KP.2 mogao imati neku sposobnost izbegavanja imuniteta koji često osiguravaju vakcine i prethodne infekcije. Međutim, budući da je to mutacija JN.1, vakcine dizajnirane za JN.1 će verovatno pružiti određen nivo zaštite od njega. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) primećuje u svom ažuriranju o poboljšanju budućih vakcina da se KP.2 “brzo širi u više regija od aprila 2024.” Organizacija dodaje da “potencijalni uticaj na javno zdravlje novonastalih (npr. KP.2) i budućih varijanti ostaje nepoznat.”

Simptomi koji mogu značiti novu infekciju kovidom

Dok se ova nova varijanta proučava, ako se razbolite, iako ste pre imali kovid ili ste bili vakcinisani, na sajtu N1info.hr pišu da se treba pripaziti sledećih simptoma, prema CDC-u:

– Temperatura ili groznica

– Kašalj

– Kratak dah ili otežano disanje

– Umor

– Bolovi u mišićima ili telu

– Glavobolja

– Novi gubitak ukusa ili mirisa

– Grlobolja

– Začepljenost ili curenje nosa

– Mučnina ili povraćanje

– Proliv

Pročitajte još:

Istraživanja dosledno pokazuju da je najbolji način da sprečite novu infekciju kovidom da ostanete u toku s vaksinisanjem. Vaš status vakcinacije zavisi od vaše starosti i prethodnih vakcina. Prema smernicama CDC-a, osobe starosti od pet do 64 godine trebalo je da prime jednu dozu ažurirane vakcine, dok su osobe od 65 ili više trebalo da prime dve doze. Svako s kompromitovanim imunološkim sistemom trebalo bi da se posavetuje s lekarom kako bi razgovarao o odgovarajućem vakcinisanju.

Kao i uvek, ključno je usredsrediti se na sprečavanje širenja novih infekcija, uključujući često pranje ruku i držanje podalje od drugih kada ste bolesni. Iako smernice CDC-a kažu da ljudi više nisu dužni da se izoluju s kovid infekcijom, trebalo bi da ostanu kod kuće kada su bolesni i vrate se normalnim aktivnostima tek kada se osećaju bolje i nemaju temperaturu 24 sata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare