Vakcina protiv HPV-a
Vakcina protiv HPV-a; Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

Kod mladih žena koje su u tinejdžerskom uzrastu vakcinisane protiv humanog papiloma virusa (HPV) starijom vrstom GlaksoSmitKlajnovom vakcinom Cervariks, uočen je do 87 odsto manji rizik od razvoja karcinoma grlića materice povezanog sa virusom, pokazala je dugogodišnja engleska studija.

Rezultati istraživanja su pokazali da je, u vreme kad su vakcinisane žene bile u svojim dvadesetima, kod onih koje su primile seriju vakcina u dobi od 12 do 13 godina, stopa karcinoma grlića materice bila 87 odsto niža u odnosu na nevakcinisane žene, prenosi N1.

Kod vakcinisanih u dobi od 14 do 16 godina života stopa karcinoma grlića materice u njihovim dvadesetim bila je za 62 odsto niža, a u grupi vakcinisanih između 16 i 18 godine života ta stopa je bila niža za 34 odsto.

Podaci su objavljeni u stručnom medicinskom časopisu „The Lancet“.

Stopa prekanceroznih stanja smanjena je ukupno za 97 odsto u slučaju kada su devojčice vakcinu dobile od 12 do 13 godina, takođe je pokazala studija.

Istraživači kažu da bi njeni rezultati „trebalo uveliko da uvere sve one koji još uvek oklevaju u prednosti vakcinacije mladih protiv HPV-a“.

U sklopu istraživanja, koje je finansiralo udruženje „Cancer Research UK“, proučavani su podaci registrovani u periodu od januara 2006. do juna 2019.

Radilo se o ženama testiranim na karconom grlića materice u dobi od 20 do 64 godine, uključujući i sve one koje su vakcinisane Cervariksom nakon što je postao dostupan na tržištu 2008. godine.

Tokom gotovo trinaestogodišnjeg perioda u Engleskoj je zabeleženo oko 28.000 dijagnoza karcinoma grlića materice i 300.000 dijagnoza prekanceroznog stanja koji se naziva cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN3), pokazali su podaci.

Pročitajte još:

Kod mladih vakcinisanih žena uočeno je oko 450 manje slučajeva karcinoma grlića materice i 17.200 manje slučajeva dijagnoze CIN3 nego kod nevakcinisanih žena iste životne dobi.

„Nadamo se da će novi rezultati naše studije podstaći mlade žene na vakcinisanje jer se uspeh čitavog programa vakcinacije ne oslanja samo na efikasnost vakcine već i na udeo vakcinisane populacije“, rekla je koautorka studije Kejtte Soldan iz britanske zdravstvene agencije.

Cervariks, koji je razvio GSK, štiti od razvoja dva tipa HPV-a, odgovornih za otprilike 70 do 80 odsto svih karcinoma grlića materice.

Od septembra 2012. u Engleskoj se umesto Cervariksa koristi četverovalentna vakcinao Gardasil farmaceutske kompanije Merk, koja štiti od četiri tipa HPV-a povezanih sa razvojem karcinoma grlića materice i karcinoma endometrijuma.

GSK je prestao da prodaje Cervariks u SAD zbog niske potražnje, nakon pojave Gardasila koji dominira na tom najunosnijem svetskom tržištu.

Karcinom grlića materice retko se javlja kod mladih žena, a da bi se u potpunosti procenio efekat vakcine, trebalo bi nastaviti sa praćenjem njihovog zdravlja i u starijoj životnoj dobi, piše Lancet.

***

Bonus video: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)