Kovid pacijenti s intenzivne pod dvostrukim rizikom od kome

Zdravlje 10. jan. 202113:16
Podeli:
Hitna pomoć
Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP / Profimedia

Pacijenti sa teškim oblikom zaraze kovida 19, koji su lečeni u odeljenjima intenzivne nege, imaju dva puta veću mogućnost da imaju komplikacije poput moždanog udara i kome, nego pacijenti koji su na istim odeljenjima ali nisu zaraženi koronavirusom, piše sajt "Fanpejdž".

Do ovih podataka došao je međunarodni tim lekara i istraživača koji su ispitali bolničke kartone više od četiri hiljade pacijenata koji su od koronavirusa lečeni na odeljenjima intenzivne nege u 14 zemalja.

Pročitajte još:

Cilj istraživanja je bio da se ispitaju i utvrde mogućnosti za poboljšanje terapija u lečenju kovid pacijenata.

Istraživanje je pokažalo da je 82 odsto takvih pacijenata bilo prosečno u komi 10 dana, što je dvostruko više od broja pacijenata koji su takođe lečeni na odeljenjima intenzivne nege, ali nisu bili zaraženi virusom.

Prema rezultatima istraživanja jedan broj moždanih pogoršanja kod dela kovid bolesnika je posledica primenjenih terapija, pritisaka i restrikcija koje su na snazi u vreme pandemije. Drugim rečima deo moždanih disfunkcija koje pogađaju pacijente u odeljenjima intenzivne nege je moguće izbeći drugačijim terapijama.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar