Konačno znamo koliko dugo nas štiti preležani kovid

Zdravlje 05. jun. 202109:02
Podeli:
koronavirus; maska; žena
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Preležani kovid 19 značajno smanjuje rizik od nove infekcije i do 10 meseci nakon što smo se razboleli, pokazuje studija Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL).

Istraživanje je objavljeno u četvrtak u časopisu The Lancet Healthy Longevity, a rađeno je na stanovnicima i osoblju domova za stare. Otkriveno je da su korisnici domova, koji su prethodno preležali kovid 19, imali 85 odsto manju verovatnoću da budu ponovo zaraženi koronavirusom u narednih 10 meseci.

Pročitajte još:

Što se osoblja domova tiče, oni sa preležanom infekcijom imali su oko 60 odsto manje šanse da se ponovo zaraze.

„Zaista je dobra vest da prirodna infekcija štiti od ponovne infekcije. Čini se da je rizik od zaraze vrlo nizak“, rekla je vodeća autorka studije Marija Krutikov sa Instituta za zdravstvenu informatiku UCL.

U istraživanju je učestvovalo 682 štićenika domova, čija je srednja starost 86 godina, i 1.429 zaposlenih u domovima. Testovi sprovedeni u junu i julu prošle godine pokazali su da je oko trećina bila pozitivna na prisustvo antitela na koronavirus.

Studija je isključila uticaj vakcinacije tako što su iz studije izbacili ljude koji su primili vakicnu. Planiraju da efikasnost vakcine sagledaju u zasebnoj studiji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Aleksander Edvards, vanredni profesor biomedicinske tehnologije sa Univerziteta u Redingu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da još uvek postoji velika neizvesnost u pogledu trajanja imuniteta nakon infekcije.

„Reinfekcija se dešava – tako da zaštita nije potpuna. Još uvek očekujemo da bi prirodna infekcija trebalo da zaštiti od ozbiljnijih infekcija, ali nemamo dovoljno podataka da to znamo“, rekao je.

Naučnici su rekli da je period istraživanja obuhvatio pojavu zaraznije varijante koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji i koja je sada poznata kao Alfa. Međutim, zabrinjavajuća varijanta prvobitno otkrivena u Indiji, a sada označena kao Delta mutacija, pojavila se kasnije i postala dominantna u Britaniji – a o njoj još nema dovoljno podataka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar