urolog
Urolog; Foto: - / BSIP / Profimedia

Pregled urologa smatra se veoma važnim pregledom naročito za muškarce. Da biste bolje razumeli zašto je pregled urologa važan, objasnićemo vam šta je zapravo urologija.

Urologija je posebna grana medicine koja se bavi izučavanjem, dijagnozom i lečenjem oboljenja urinarnog trakta oba pola i reproduktivnih organa kod muškaraca. Urinarni trakt čine bubrezi, mokraćni putevi, bešika i uretra , nadbubrežne žlezde i muški polni organi.

Urolog je lekar koji se bavi problemima urinarnog trakta i muškog reproduktivnog sistema. U oblasti urologije posebno je važno pitanje seksualnog zdravlja muškaraca koje uključue nizak nivo testosterona i erektilnu disfunkciju. Na pregled urologa trebalo bi da se jave svi koji imaju bilo kakav problem u vezi sa organima urinarnog trakta bez obzira na godine i pol.

Kada zakažete termin za pregled urologa on će se sastojati iz niza razičitih testova koji se koriste kako bi se što bolje došlo do tačne dijagnoze i preuzele određene mere u vezi sa lečenjem i oporavkom pacijenta. Zbog učestalosti problema sa urinarnim traktom kod muškaraca, preporučuje se da jednom godišnje nakon navršene trideset pete godine života idu na preventivni pregled urologa.

Koje su to bolesti i poremećaji koje leči urolog?

Na pregled urologa najčešće se javljaju pacijenti koji imaju sledeće poremećaje u radu urinarnog trakta:

kamen u bubregu

uvećana prostata

učestalo mokrenje

nevoljno mokrenje

nizak testosteron

Kamen u bubregu i mokraćnim kanalima

Kamen u bubregu je sve češći problem zbog koga se pacijenti javljaju svom urologu. Manifestuje se veoma jakim bolovima u predelu bokova i donjeg dela leđa, mučninom i pojavom krvi u urinu. Do stvaranja kamena u bubregu dolazi najčešće zbog dehidratacije, nepravilne ishrane ili nepravilnim radom bubrega koji uzrokuje preterano izlučivanje kalcijuma.

Veoma je bolno stanje i ukoliko se upala ne smiri i ne može tretirati medikamentima zahteva i hirurški zahvat koji pdrazumeva uklanjanje kamena.

Kamen ili pesak u mokraćnim kanalima takođe mogu biti veoma neprijatno iskustvo.

Jako bolno mokrenje i krv pri mokrenju su najučestaliji znaci prisustva peska u mokraćnim putevima.

Inkontinencija

Nevoljno mokrenje dešava se najčešće kod starijih osoba kada mišići bešike oslabe ili je bešika previše puna što dovodi do inkontinencije.

Nizak nivo testosterona

Nizak nivo testosterona je normalan proces starenja muškarca koji sa godinama prirodno gubi broj testosterona. Međutim, dešava se i da mlađi muškarci odjednom izgube veliki broj testosterona. Kada nivo testosterona padne ispod 300 nanograma po decilitru što dovodi do hipogonadizma čiji simptomi su nedostatak seksualne želje, nizak seksualni nagon i umor.

Učestalo mokrenje

Preko 20 miliona ljudi na planeti Zemlji ima problem sa učestalim mokrenjem koje se javlja u nekom periodu života. Najčešće se javlja kod žena u trudnoći i starijih pacijenata. Manifestuje se čestim odlaskom u wc, žurbom i noćnim mokrenjem koje nije uobičajeno.

Najčešći uzrok jeste grčenje bešike u toku punjenja urinom što dovodi do konstantne potrebe za pražnjenjem. Takođe, učestalo mokrenje se može javiti i ponekad kao znak neke bakterijske infekcije bešike i mokraćnih kanala. Uz učestalo mokrenje kod ovih pacijenata javlja se i bol i peckanje pri mokrenju, kao neprijatan miris urina.

Uvećana prostata

Prostata je organ kod muškaraca i ona svakodnevno raste do kraja života. Međutim, vremenom ona može narasti toliko da dovede do sužavanja uretre i blokiranja protoka urina. Prostata je žlezda koja je deo muškog reproduktivnog sistema i učestvuje u proizvodnji semene tečnosti.

Pročitajte još:

Benigna hiperplazija prostate , odnosno uvećana prostata čest je problem starijih muškaraca. Vremenom dolazi do naglog gomilanja ćelija u prostati i izostanka odumiranja istih što dovodi do uvećanja prostate. Uvećana prostata utiče na bešiku i mokraćne kanale obzirom da se nalazi ispod mokraćne bešike. Loša vest je da su simptomi u početku blagi ili čak i izostanu te je veoma teško da se na osnovu njih otkrije na vreme. Preventivni pregled urologa kod starijih od 35 godina se preporučuje između ostalih i iz ovog razloga.

Najčešći simptomi uvećane prostate su:

bol pri mokrenju

slab mlaz

urgentno mokrenje

noćno mokrenje

nemogućnost mokrenja

pojava krvi u urinu

usporeno mokrenje

zastoj mokraće

nekontrolisano mokrenje

Kakvu preporuku suplementacije u ishrani možete da očekujete

Pored prepisane redovne terapije, na pregledima možete očekivati i savete za promenu navika u svakodnevnom životu. Svakako bitan aspekt je korekcija ishrane i dodavanje suplemenata kako bi radili na prevenciji nastanaka raznih oboljenja a ovo su najčešći saveti:

Redovno uzimanje tableta cinka

Cink je višestruko korisan mineral sa značajnim delovanjem na imunitet, osnovne metabolitičke procese i reproduktivno zdravlje muškaraca. Tablete cinka su odlične kao prevencija i redovnim korišćenjem umanjujemo rizik od mnogih oboljenja. Cink deluje protivupalno, smanjuje vreme trajanja urinarnih infekcija i potpomaže zdravu spermogenezu kod muškaraca.

Vitamini za imunitet

Raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost pomažu u vitalnosti celog organizma ali će i učiniti da vam se telo uspešno izbori sa svakim izazovima u kojima se nađe.

U slučaju da nam kroz ishranu nastane deficit nekih vitamina i makronutrijenata neophodno je da se kroz dodatne suplemente unese ono čega nemamo u dovoljnoj meri kako bi držali nivo imunog odgovoran na potrebnom nivou.

Povećanje testosterona prirodnom putem

Neophodan hormon, koga ima I u ženskom telu, koji reguliše stvaranje nove mišićne mase, reguliše gustinu koštanog tkiva i ima ulogu predkursora za mnoge metabolitičke procese u organizmu.

Neminovno mu se količina lučenja u telu smanjuje sa godinama ali uz prave savete za promenu životne rutine možemo obezbediti dovoljan nivo i u poznim godinama. Najčešće je preporuka redovna fizička aktivnost i zdrav režim ishrane a u ekstremnijim slučajevima i injekcije sintetičkog testosterona kako poslednje rešenje.

Kako izgleda prvi pregled urologa?

Urolog je specijalista iz oblasti urologije i prvi pregled počinje kao i svaki drugi specijalistički pregled, razgovorom sa pacijentom. Prilikom razgovora, uzima potpunu anamnezu od pacijenta i priprema ga za sledeći korak, odnosno za fizički pregled. Kada govorimo o muškarcima fizički pregled podrazumeva kompletan genitourinarni pregled. Urolog će obaviti vizuelni pregled genitalija, palpaciju istih kao i bešike i prostate, i digitalni rektalni pregled prostate.

Pregled je bezbolan i nije neprijatan iako se dosta džentlmena pribojava ovog pregleda. Nakon fizičkog pregleda urinarno reproduktivnog trakta, vaš urolog zatražiće od vas i dodatne laboratorijske analize kao i određene metode snimanja, ukoliko smatra da su neophodni za utvrđivanje precizne dijagnoze.

Što se laboratorijskih testova tiče najčešće se radi kompletna provera urina, urinokulture, krvne slike, nivo kreatinina i uree, posebni specifični antigenski test prostate PSA i nivo testosterona ukoliko se smatra neophodnim za dalje lečenje i dijagnozu. Osim ovih standardnih testova, urolog može zatražiti i ultrazvuk ili rendgen određenog područja, odnosno dela urinarnog trakta.

Cistoskopija je invanzivna metoda koja zahteva upotrebu anestetika i podrazumeva uvođenje mini teleskopa kroz uretru i bešiku kako bi se iznutra uočile određene abnormalnosti.

Pregled urologa završava se postavljanjem precizne dijagnoze i predlogom lečenja od strane urologa. Veoma je važno, naročito za muškarce da se pri pojavi bilo kakvih problema ili simptoma jave na pregled urologa što pre. Urolozi nažalost imaju i veliki broj slučajeva kancera reproduktivnih organa kod muškaraca, a većina njih nastala je najviše zbog izostanka preventivnih pregleda urologa.

***

Bonus video: „Kako mi je jedan tumor spasio život“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram