Kineski naučnici: Covid-19 može da opstane u spermi obolelih

Zdravlje 08. maj. 202014:06 > 14:51
Podeli:
Foto: Li Ran / Avalon Editorial / Profimedia

Koronavirus može da opstane u spermi obolelih i to i nakon što počne njihov oporavak, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici.

Istraživački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangaju testirao je 38 muškaraca koji su u njoj lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije Covid-19 u Kini. Kako navodi CNN, kod 16 odsto postojali su tragovi prisustva Covid-19 u spermi.

Kako ističu istraživači, oko 25 odsto tih ljudi bilo je u akutnoj fazi infekcije, a gotovo devet odsto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti.

„Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od Covid-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju“, stoji u izveštaju istraživača, objavljenom u jednom stručnom časopisu.

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, što ipak ne predstavlja iznenađenje, jer isto važi za još neke viruse, poput ebole i zike, koji u tom okruženju mogu da ostanu aktivni i mesecima posle oporavka obolelih.

Međutim, za sada nije jasno da li, za razliku od ta dva virusa, korona virus može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem, navodi CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar