Promo

Za većinu ljudi, zdrava kosa predstavlja simbol dobrog zdravlja i atraktivnog izgleda. Stanje kose ima izuzetno veliki uticaj na samopouzdanje i kada primetimo da je kosa oštećena, tanka ili se teško oblikuje, obično se osećamo loše.

Nažalost, činjenica je da gotovo polovina žena doživi gubitak volumena kose usled kombinacije različitih faktora, kao što su agresivni preparati za oblikovanje i stilizovanje, hemijski tretmani, neodgovarajuća nega ili jednostavno genetska predispozicija.

Bez obzira na uzrok, vraćanje vitalnosti i zdravlja tankoj i oštećenoj kosi je moguće, a u nastavku slede koraci i strategije koji će vam pomoći da se ponovo osećate zadovoljno svojom kosom.

Kako dolazi do oštećenja kose?

Oštećena kosa obično pokazuje karakteristične znakove poput suvoće, beživotnosti, gušćeg izgleda u blizini korena i tanjeg izgleda na vrhovima, češćeg pucanja i zapetljavanja tokom češljanja.

Oštećenje kose se često dešava zbog čestog češljanja, čupanja i vezivanja u rep ili punđu. Takođe, redovno korišćenje toplotnih uređaja za stilizovanje kose, kao što su fen, pegla za kosu, figaro ili hemijski tretmani poput farbanja znatno doprinose oštećenju kose.

Postoji nekoliko načina na koje možete vratiti sjaj i zdravlje ispucaloj i tankoj kosi. Korisni saveti i tehnike kako to da postignete slede u nastavku.

Uložite u kvalitetan peškir za kosu

Verovatno koristite klasičan peškir za kosu, koji vam ostaje na glavi neko vreme nakon pranja kose. Ali, trebalo bi da znate da kvalitetan peškir, ne samo da skraćuje vreme sušenja kose gotovo za polovinu, već takođe pomaže u sprečavanju oštećenja dok je kosa vlažna i sklona lomljenju.

Ukoliko je napravljen od nežnih mikrovlakana ili bambusa, ovaj lagani peškir ne opterećuje kosu kao teži pamučni peškir, čime se smanjuje opterećenje na mokroj kosi. Takođe, on lakše upija vodu, pa će kosa brže biti suva, a pritom će se manje mrsiti i zapetljavati.

Koristite Olaplex tretmane za farbanu kosu

Ukoliko redovno farbate kosu ili koristite hemijske tretmane, olaplex tretman postaje gotovo nezamenjiv saveznik u očuvanju zdravlja vaše kose. Ovaj revolucionarni proizvod je razvijen s ciljem da smanji štetu koja se obično nanosi vlasi tokom procesa izbeljivanja, farbanja ili tretmana termičkim uređajima.

Olaplex radi tako što obnavlja i jača veze unutar vaše kose koje su oštećene tokom hemijskih procesa. Na taj način, ne samo da ćete postići željenu boju i stil, već ćete istovremeno i sačuvati vitalnost i elastičnost vaše kose. Korišćenjem Olaplex 3 tretmana, možete biti sigurni da činite sve što je u vašoj moći da vaša kosa ostane zdrava i sjajna, bez obzira na česte promene u stilu ili boji.

Investiranje u šampon i balzam visokog kvaliteta

Kvalitetni proizvodi obogaćeni su pažljivo odabranim sastojcima koji pružaju dubinsku negu i hidrataciju vlasišta i dlake. Takvi proizvodi često sadrže hranljive supstance poput vitamina, proteina i prirodnih ulja, što pomaže u jačanju kose, sprečavanju lomljenja i povećanju njenog sjaja. Takođe, visokokvalitetni šamponi i balzami često ne sadrže agresivne hemikalije i sulfate, što može smanjiti rizik od iritacije vlasišta i oštećenja kose.

Iako investicija u ovakve proizvode može delovati kao veliki trošak, dugoročno gledano, održavanje zdrave kose može vam uštedeti vreme, novac i frustraciju zbog problema sa kosom. Vaša kosa će vam biti zahvalna na pažnji koju joj pružate, a rezultati će se videti u formi lepše, jače i vitalnije kose.

Uvrstite kolagen u svoju svakodnevnu rutinu

Kolagen predstavlja ključni element za održavanje snage i zdravlja vaše kose. On pruža važne proteine i aminokiseline potrebne za stvaranje keratina, osnovnog gradivnog materijala kose.

Kolagen takođe poboljšava elastičnost i hidrataciju vlasišta.

Kako starimo, naš organizam postaje manje efikasan u proizvodnji kolagena, stoga je preporučljivo u određenom periodu života početi sa uzimanjem dodataka u vidu tableta ili praška. Ovi suplementi su idealni kao dodatak šejkovima, kafi ili sokovima.

Dodajte hranu bogatu cinkom i gvožđem u svoju ishranu

Ukoliko smatrate da je gubitak kose povezan s vašom ishranom, svakako bi trebalo da neke stvari promenite. Jedna od najvažnijih komponenata je svakako gvožđe koje igra ključnu ulogu u prenosu kiseonika do ćelija, što ga čini važnim za mnoge procese, uključujući i rast kose.

Anemija, koja nastaje kao posledica nedostatka gvožđa, takođe može biti glavni uzrok gubitka kose, posebno kod žena. Namirnice koje su bogate gvožđem su školjke, ostrige, jaja, crveno meso, spanać i sočivo.

Pored toga, cink je bitna komponenta koja podstiče rasta i obnavljanje kose, a njegov nedostatak može doprineti gubitku kose. Zato je preporučljivo da u ishranu uvrstite govedinu, spanać, pšenične klice, seme bundeve i sočivo.

Dodatno zaštite kosu tokom boravka na otvorenom

Boravak na otvorenom, izloženost UV zračenju i zagađenju vazduha, može dovesti do isušivanja i oštećenja vaše kose. Da biste sprečili ove negativne efekte, razmislite o nošenju šešira ili šala kao prvog koraka u zaštiti.

Takođe, možete dodatno zaštiti kosu od UV zračenja korišćenjem hidratantnih proizvoda poput regeneratora bez ispiranja. Ovaj tretman za kosu ne samo da će odbraniti vašu kosu od štetnih zraka, već će i smanjiti rizik od nastanka novih oštećenih vrhova, koji su obično rezultat preteranog stilizovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar