Umor
Umor je jedan od simptoma nedostatka magnezijuma; Foto: Profimedia.rs

Hronično ste umorni, imate grčeve, glavobolje, preskače vam srce, imate visok pritisak, nesanicu... Možda je samo u pitanju nedostatak magnezijuma i vaš problem je lako rešiv.

Magnezijum je mineral koji je neophodan za funkcionisanje ljudskog organizma. Ima značajnu ulogu u proizvodnji i rastu ćelija, neophodan je za sintezu proteina, prenosi energiju, prenosi nervne impulse, učestvuje u mnogim hemijskim reakcijama… I apsolutno je nezamenjiv. U neka čistija i jednostavnija vremena, potrebne količine magnezijuma smo dobijali iz hrane, pre svega iz zelenih lisnatih biljaka kao što su spanać, blitva, kelj, pojedinih žitarica, mahunarki… Danas, imamo problem.

„Svima nam je potreban dodatni magnezijum, jer ga više u hrani nema dovoljno. U poljoprivredi se koriste hemijska đubriva, a hemija uništava magnezijum, tako da ga prirodnim putem nedovoljno unosimo“, objašnjava za Nova.rs Sandra Milosavljević, lekarka opšte prakse.

Na raspolaganju su vam suplementi u vidu kapsula, šumećih tableta i kesica praška. Možete da izaberete koja varijanta vam najviše odgovara, ali čitajte uputstvo i držite se preporučene dnevne doze.

„Doza je 375 mg. Ne treba uzimati više, jer može da se javi dijareja, povraćanje, slabost“, kaže Milosavljević.

Pogledajte još:

Ostaje još dilema kad je i kako najbolje uzimati magnezijum. Neki će vam reći da je najbolje piti ga uveče pre spavanja, posebno ako noću imate grčeve ili probleme s nesanicom, jer opušta mišiće. S druge strane, ako ustajete umorni i s glavoboljom, bolje je da ga pijete ujutru. Doktorka Milosavljević nam daje još nekoliko instrukcija koje treba imati na umu.

„Uvek je bolje suplemente piti na prazan želudac, sat vremena pre obroka. I razdvojiti od drugih lekova. Naravno, ako je spojen s vitaminom B, na primer, to je dobro napravljeno, zajedno se bolje apsorbuje i te varijante su svakako bolje nego da sami kombinujete“.

Vitamin B povećava apsorpciju magnezijuma do čak 40 odsto. Vitamin D takođe podržava apsorpciju magnezijuma, dok kalcijum, fosfor, gvožđe i bakar sprečavaju njegovo usvajanje.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram