Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jasno nam je svima da se koronavirus prenosi i kijanjem i kašljanjem i pričanjem, s tim što nova studija kaže da ranije preporučena distanca od dva metra nije dovoljna jer kapljice mogu da idu i skoro 2,5 metra.

Takođe, pokazalo se da je veći rizik od zaraze kod većih kapljica od kašljanja, ali da one nestaju brže. S druge strane, manje kapljice imaju manje šanse da nose zarazu, ali lako mogu da dospeju u pluća. Potvrđeno je i da tokom kijanja može da nastane 13 puta više kapljica nego od kašljanja, piše Dejli mejl.

Istraživači potvrđuju da i kijanje i kašljanje i pričanje može biti opasno jer se tako šire kapljice korone, čak i do 2,4 metra. Tokom glasnog pričanja u trajanju od minut može da nastane 1.000 kapljica koje mogu da nose koronu, ali kijanje proizvodi čak 40.000 kapljica, tvrde naučnici.

Pročitajte još:

S druge strane, kašljanje, koje je jedan od najčešćih načina prenošenja korone, stvara 3.000 kapljica koje mogu da imaju koronu. Ipak, ne nose sve kapljice koronu, pa tako one veće verovatnije jesu zaražene, ali teže ostaju u vazduhu i padaju na tlo, dok su one manje ređe zaražene, ali duže se zadržavaju u vazduhu i lakše putuju do pluća.

A kapljice iz pluća zaražene osobe može da udahne neko ko stoji pored nje, s tim što one mogu da lete i do šest metara, pa da se uvuku u neki ventilacioni sistem i raznose dalje.

I pored ovih novih podataka koji kažu da je najrizičnije kijanje, pa kašljanje, pa glasno pričanje, ne treba zaboraviti ni da se koronom lako možemo zaraziti ako rukom dodirnemo inficiran predmet, pa se nakon toga, recimo, počešemo po nosu.

Opasno i pevanje

Istraživanja kažu da se korona širi i vrištanjem, na primer, u baru, diskoteci ili u sportskim dvoranama, ali i pevanjem, na primer, na službama u crkvi ili u horovima.

Samo jedan od primera je slučaj masovne zaraze u jednom horu u Amsterdamu. Tamošnji hor je nastupao samo nekoliko dana pre nego što je počela pandemija, a nedugo potom pevači su počeli da se razboljevaju, jedan po jedan. Na kraju je 102 od 130 njih dobilo kovid. Jedan 78-godišnjak je preminuo, troje je završilo na intenzivnoj nezi, dok je dirigent ima o ozbijne simptome.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram