Četkice za zube
Četkice za zube; Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Iako mislite da je brzo ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno za održavanje čistoće, stručnjaci za oralnu higijenu kažu drugačije.

„Usna duplja sadrže brojne vrste bakterija, ali četkica za zube je drugačije okruženje i može da podstakne rast loših bakterija ako se o njoj ne brinemo pravilno“, upozorava Mark B. Derozi, član Američkog udruženja endodonata i docent na Stomatološkom fakultetu Univeriteta u Bostonu.

Vaša četkica za zube može da sadrži bakterije iz vaših usta, koje će se umnožiti ako se četkica ne dezinfikuje s vremena na vreme, prenosi Mind Body Green.

Čišćenje zubne četkice nije zahtevan proces, a dovoljno je svake dve do tri nedelje steći naviku uklanjanja tih loših bakterija.

Lako čišćenje

Četkicu za zube možete očistiti ručno, počevši od njene baze prema gore, bez obzira kakvu četkicu imate.

Stručnjaci prvo preporučuju uklanjanje nataložene zubne paste sa ručke sapunom i toplom vode.

Potopite celu četkicu u čašu kućnog vodonik-peroksida na najmanje 15 minuta.To će vam pomoći da uklonite ostatke paste za zube i bakterije sa dlačica.

Pročitajte još:

Ako nemate kod kuće vodonik- peroksid, antibakterijska tečnost za ispiranje usta može da bude adekvatna zamena.

Nakon što natopite glavu četkice za zube, isperite je pod toplom vodom i palcem nežno trljajte dlačice kako biste uklonili preostale čestice paste za zube i vodonik-peroksid.

Ovaj korak je važan jer, iako je vodonik- peroksid za kučnu upotrebu najčešće tropostotni rasvor, i dalje ga nije dobro unositi u organizam.

Nakon dubokog čišćenja, pustite da se dlačice četkice potpuno osuše pre nego što ih ponovno upotrebite.

Kako četkicu održavati čistom?

Nakon što četkica bude savršeno čista, posle dubinskog pranja, nastavite da je ispirate vodom nakon svake upotrebe. Zatim je uspravno odložite u otvorenu posudu da bi mogla da se osuši na vazduhu.

Istraživanja pokazuju da topli, vlažni uslovi mogu prouzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa pa bi trebalo da ih držite na što hladnijem i suvom mestu.

Iako su navlake za četke dobre za putovanje, to znači da možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Jer kada zatvorite mokru četkicu, vi ustvari omogućavate razvoj bakterija, kojima vlažna sredina pogoduje.

Kada četkicu treba baciti?

Čak bi i najmarljiviji u čišćenju četkica za zube trebali bi da zamenei četkice svaka tri meseca ili kada dlačice počnu da se razdvajati i pucaju, savetuju stručnjaci.

***
Bonus video: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)