Jednostavni saveti koji pomažu kod povlačenja desni

Podeli:
povlačenje desni
Foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Zdrave desni lepo prianjaju na krunicu zuba, a problem nastaje ako se desni povuku, pa koren bude izložen. Em što ne izgleda lepo, povlačenje desni može da bude i opasno, te je dobro znati šta je prava preventiva, ali i šta treba raditi kad se problem već javi.

Za razliku od krunica, koren zuba nema zaštitu, te lako propada ako je izložen. Kad se desni povuku i otkriju koren, povratka nema. Ipak, postoje metode koje pomažu, a tiču se i preventive i lečenja.

Šta izaziva povlačenje desni

Na sajtu medicalnewstoday izdvajaju nekoliko faktora koji uzrokuju povlaćnje desni.

Bolest desni je infekcija ili upala desni i drugih delova u ustima, pre svega zbog gomilanja plaka. Sve to je obično posledica loše oralne higijene, tj. neadekvatnog pranja zuba, krivih zuba, neispravnih plombi, gena, neodgovarajuće proteze, hormonske promene usled trudnoće ili oralnih kontraceptiva, određenih imunoloških poremećaja, stresa, pušenja.

S jedne strane, ovi faktori mogu da izazovu otok i crvenilo na desnima, a s druge strane, ako se ovo stanje ne leči, moguće je da se razvije u paradentozu koja je vrlo opasna.

Naime, paradentoza predstavlja povlačenje desni usled čega se na korenu zuba skupljaju bakterije, one dalje pojačavaju upalu i infekciju, a sve to vodi na kraju ka ispadanju zuba i propadanju kosti.

Ključ je u načinu na koji peremo zube

Redovno pranje zuba je od ključne važnosti za zdrave desni i uopšte oralnu higijenu. Ali ako zube ne perete kako treba, lako možete da izazovete povlačenje desni. Ako deo desni koji se spaja sa krunicom zuba jako pritiskate četkicom, moguće su upale i povrede.

Zato izbegavajte najčešće greške prilikom pranja zuba, a to su jako pritiskanje četkicom, korišćenje četkice sa suvše tvrdim vlaknima, pranje zuba horizontalnim pokretima.

Lečenje

Ako primetite problem, treba da odete stomatologu koji će verovatno uraditi neku intervenciju otklanjanja plaka, a potom obraditi koren zuba kako bi desni potom bolje prianjale ili će predložiti drugu opciju u skladu sa vašim stanjem.

Pročitajte još:

Prevencija

A da do povlačenja desni ne bi došlo, dovoljno je da malo više povedete računa o svojoj oralnoj higijeni jer to može da uspori, odnosno da zaustavi povlačenje desni.

Stručnjaci izdvajaju sledeće savete:

čišćenje zuba koncem najmanje jednom dnevno

korišćenje paste za zube sa fluorom

pranje zuba dva puta dnevno mekom četkicom za zube

korišćenje antiseptičke vodice za ispiranje usta protiv bakterija

zamena četkice za zube najmanje svaka 2-4 meseca

redovne posete stomatologu

Takođe, vrlo je važno da četkicu koristitie pravilno. Američko udruženje stomatologa izdvaja smernice:

četkicu položite pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni

lagano pomerajte četkicu napred-nazad kratkim potezima

pređite preko svih površina zuba

kad čistiite unutrašnju stranu prednjih zuba, četkicu pomerajte vertikalno

zube perite ukupno dva minuta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Strah od zubara

Komentari

Vaš komentar