Hrana koju treba jesti posle 50. Foto: Zoonar/Eva Gruendemann, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Ulaskom u pedesete, potrebe našeg tela se menjaju. Potrebno nam je više proteina i određenih mikronutrijenata koji pomažu da očuvamo snagu, sprečimo gubitak mišića i ostanemo vitalni. Dobra vest? Sve to možete dobiti iz hrane bez suplemenata i pilula.

Prema rečima Roksane Ešani, sportskog nutricioniste, za „Parade“, najbolji obrok za ljude starije od 50 godina je jednostavan i sadrži samo tri sastojka: losos, bulgur i spanać. Ova kombinacija hrani mišiće, mozak, kosti i srce i pritom se lako priprema.

Losos je saveznik snažnih mišića i zdravog srca

Foto: Shutterstock

Losos je prava zvezda među namirnicama koje usporavaju starenje. Jedna porcija (oko 85 grama) sadrži više od 22 grama kvalitetnog proteina, što pomaže u sprečavanju gubitka mišićne mase, koji s godinama postaje čest problem.

Osim toga, losos je bogat vitaminom D, koji čuva kosti i imunitet, kao i vitaminom B12, važnim za energiju i pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

Najveće bogatstvo lososa su omega-3 masne kiseline (EPA i DHA). One smanjuju upale u telu, ublažavaju bolove u zglobovima i pomažu da mozak ostane oštar i aktivan. Redovno konzumiranje lososa povezano je sa manjim rizikom od demencije i kognitivnog opadanja.

Bulgur – zrno koje čuva varenje i energiju

Bulgur Foto: Unsplash / Mustafa akın

Sa starenjem se i varenje usporava, pa je vlakno (biljna vlakna) ključan deo ishrane. Bulgur je jedno od najbogatijih žita po sadržaju vlakana, oko 8 grama u 1 šolji kuvanog bulgura (oko 200 g).

Pomaže u regulisanju varenja, snižava holesterol, stabilizuje šećer u krvi i daje dugotrajan osećaj sitosti. Osim vlakana, bulgur sadrži magnezijum i mangan, minerale koji jačaju kosti, mišiće i krvne sudove.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu 2 do 3 porcije integralnih žitarica dnevno imaju manji rizik od hroničnih bolesti i žive duže.

Spanać je hrana za mozak, kosti i vid

Foto: Shutterstock

Spanać je pravi „superheroj“ među povrćem. Samo jedna šolja kuvanog spanaća (oko 100 g) može pomoći da se uspori kognitivno starenje.

Bogata je kalcijumom, magnezijumom i vitaminom K, koji čuvaju gustinu kostiju i sprečavaju osteoporozu. Spanać sadrži i antioksidante lutein i zeaksantin, koji štite vid i smanjuju rizik od degeneracije makule i katarakte.

Pročitajte još

Kako pripremiti ovaj obrok

Losos: Posolite i začinite suvim biljem (beli luk u prahu, limunov biber, mirođija), pa ispecite na tiganju 5 minuta sa svake strane ili u rerni 10–15 minuta na 200°C. Možete koristiti i konzervirani losos, samo ga izgnječite viljuškom i dodajte u jelo.

Bulgur: Kuvajte ga oko 10 minuta u vodi ili bujonu. Možete dodati maslinovo ulje, limunov sok ili začinsko bilje.

Spanać: Dodajte ga sirovog u obrok, kratko propržite na maslinovom ulju, ili umešajte u topli bulgur – ugrejaće se i omekšati za minut.

Ideje za posluživanje

  • Proteinska salata – pomešajte bulgur i spanać, dodajte losos i maslinovo ulje s limunom.
  • Toplo jelo iz tiganja – na maslinovom ulju propržite bulgur, dodajte sojin sos i spanać, a na kraju komadiće lososa.
  • Zdrava činija- bulgur kao baza, losos iz konzerve, spanać i povrće po izboru (šargarepa, paradajz, paprika).

Kombinacija proteina, vlakana, zdravih masti i antioksidanata iz lososa, bulgura i spanaća čini ovaj obrok savršenim za ljude posle 50. Podržava mišiće, varenje, mozak i kosti a lako se priprema i prijatnog je ukusa.

Ako tražite jednostavan način da starite zdravo i snažno, ovo je tanjir koji vam to omogućava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare