Podeli
Foto: Twitter/Nikola Radin/@bumbar82

Sudeći po natpisu koji je osvanuo na društvenim mrežama, ultrazvuk dojke je zbog korone nemoguće zakazati u Domu zdravlja Mirjevo. Proverili smo da li je to istina i kakva je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Mnoge je zabrinuo natpis koji se pojavio u Dom zdravlja u Mirjevu, a na kojem je navedeno da se ultrazvuk dojke više ne radi zbog pandemije koronavirusa.

Proverili smo šta je istina i da li je zaista pacijentkinjama uskraćen ovaj važan pregled.

Dr Zorica Pejović, načelnica u Domu zdravlja Mirjevo, objasnila nam je da je istina da je natpis u jeku pandemije koronavirusa bio istaknut, ali da je u međuvremenu sklonjen. O natpisu i razlozima iza njega je obavešteno i Ministarstvo zdravlja, navela je ona.

Pročitajte još:

“U vreme kada je broj novozaraženih rastao iz dana u dan, lekari su morali da dežuraju u kovid ambulantama, zbog čega je Dom zdravlja imao manjak slobodnih lekara, a i inače ih je brojčano malo”, rekla je dr Pejović.

Ona je otkrila da inače taj pregled u njihovoj ustanovi radi samo jedan lekar, dok u Domu zdravlja na Zvezdari to rade dva lekara. Rekla nam je i da ultrazvuk dojke ne spada u standardni pregled, već se radi po potrebi, a  i tokom korona krize se pregled sprovodio u hitnim slučajevima, kada lekar to odredi.

Takođe, ultrazvuk dojke je deo sistemtskog pregleda, koji su u Domu zdravlja Mirjevo i dalje obavljaju.

Doktorka Pejović nam je rekla da će se do oktobra ultrazvuk dojke raditi po potrebi, dakle u hitnim slučajevima ili po proceni lekara, dok će od oktobra biti moguće zakazivanje ovog pregleda.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar