Bombone
Bombone; Foto: Laurence Mouton / Photo Alto / Profimedia

Hrana koju jedemo ima značajan uticaj na naše zdravlje, posebno na način na koji naše telo podnosi šećer. Redovna konzumacija određene vrste hrane može dovesti do insulinske rezistencije.

Ako znamo koje namirnice doprinose ovim problemima, to nam može pomoći da donesemo pametnije odluke o ishrani, održimo zdravu težinu i podržimo naše opšte blagostanje. Tako su nutricionistkinja Liza Ričards i dijetetičarka Ketrin Gervacio otkrile koje namirnice mogu dovesti do insulinske rezistencije i povećanja telesne težine.

Krofne

Krofne se često prže u nezdravim uljima i pune su rafinisanih ugljenih hidrata i trans masti. Rafinisani ugljeni hidrati, koji se nalaze u testu, brzo podižu nivo šećera u krvi, što vremenom dovodi do insulinske rezistencije dok se telo bori da efikasno upravlja glukozom.

„Krofne se obično prave od rafinisanog pšeničnog brašna i pune su šećera, što izaziva nagli porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumira. Ovaj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina da reguliše nivo šećera, što može biti štetno za telo na duge staze i dovode do insulinske rezistencije“, kaže Ričards za SheFinds.

Pomfrit

Pomfrit obično sadrži mnogo nezdravih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i natrijuma, a sve to može poremetiti metaboličke procese. Preterani unos rafinisanih ugljenih hidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova šećera u krvi, uzrokujući da telo proizvodi više insulina.

„Pomfrit sadrži trans masti, što doprinosi upali i otpornosti na insulin. Takođe, trans masti su povezane sa povećanjem visceralne masti, koja se skladišti oko unutrašnjih organa“, objašnjava Gervacio. Umesto toga, savetuje da pomfrit pripremimo kod kuće i ispečemo.

„Takođe je najbolje jesti kuvani krompir umesto toga“, dodala je.

Pročitajte još:

Bombone

Bombone su pune rafinisanih šećera koji izazivaju brze skokove nivoa šećera u krvi. Ovi skokovi šećera podstiču telo da oslobodi velike količine insulina kako bi kontrolisalo nivo šećera u krvi. Gervacio upozorava: „Konzumiranje prevelikih količina rafinisanog šećera može povećati nivo glukoze u krvi, što vremenom dovodi do insulinske rezistencije.

Na sreću, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća pružaju zdraviju alternativu.

„Još bolje, fokusirajte se na celo voće ako volite slatko“, zaključuje Gervacio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar