Saznajte sve o herpesu Foto: MANCEAU / BSIP / Profimedia

Herpes, odnosno groznica na usni je virusna infekcija koju izaziva virus herpes simpleks, koji je veoma čest u populaciji.

Dermatovenerolog dr Dimitrije Karabahčiev objašnjava koji su uzroci herpesa na usni, koliko infekcija traje i kako se prenosi, kao i koje su vodeće terapije za lečenje groznice na usni.

Koji su simptomi herpesa na usni?

Groznica na usni se najčešće se manifestuje u obliku crvenila, otoka i sitnih, grupisanih mehurića na samim ustima i koži pored usana. Oni postepeno prelaze u kraste. Na mestu erupcije herpesa na usni oseća se bol, svrab ili peckanje.

Ali, kod primarne infekcije virusom herpesa, mogu se javiti i otečene limfne žlezde, povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost, gubitak apetita.

Uzroci groznice na usnama

„Herpes na usni je virusno oboljenje koje se dobija virusnim putem, odnosno kontaktom. Posledične erupcije nisu nova infekcija, već aktivacija virusa koji je prisutan u organizmu. Usred različitih spoljašnih, provokativnih faktora dolazi do ponovne erupcije na koži“, objašnjava dr Karabahčiev.

Groznica na usni je zato često posledica primarne infekcije virusom, najčešće u detinjstvu.

„Virus herpesa ostaje trajno u organizmu, u nervnim ganglionima, posle čega se u toku života, usred raznih provokativnih faktora, kao što je stres, oboljenje, može ponovo javiti. To se naziva rekurentna erupcija herpesa. Virus herpesa iz nervnih gangliona izlazi ponovo na kožu“, govori dr Karabahčiev.

Kako izgleda herpes na usni?

Groznica na usni počinje crvenilom. Zatim se javljaju vodenasti, crveni plikovi koji su grupisani i jasan su znak herpesa na usnama. Herpes se može javiti i na koži pored usana.
Nakon određenog vremena, plikovi kojima se manifestuje herpes na usnama pretvaraju se u kraste.

Kako izgleda herpes? Foto: Wavebreak / Profimedia

Kako se prenosi herpes na usni?

Herpes na usni se prenosi direktnim kontaktom, kao i korišćenjem zajedničkog pribora za jelo ili balzama za usne. Najčešće se primarna infekcija dogodi prenosom virusa sa roditelja na dete ili između braće i sestara.

Da li je herpes na usni prelazan?

Groznica na usni je prelazna ako dođe do direktnog kontakta ili korišćenja zajedničkog pribora ili balzama za usne. Osoba sa herpesom na usni može da prenese infekciju drugoj osobi i oralnim seksom i toj osobi da izazove genitalni herpes. Najrizičniji period za prenošenje herpesa je kada se pojave plikovi, ali se virus može preneti i kada nema plikova.

Koliko traje groznica na usni?

Primarna erupcija herpesa na usni, nakon prve infekcije virusom herpesa, može da traje više od sedam dana. Rekurentne erupcije groznice na usnama obično traju par dana.

Da li herpes na usni može da bude znak korone?

„Poznato je da su teže manifestacije herpesa prisutne kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Svaki poremećaj imuniteta može da dovede do teže erupcije herpesa na usni“, objašnjava dr Karabahčiev.

Samim tim, herpes na usni može da bude jedan od simptoma imuniteta oslabljenog zbog infekcije koronavirusom.

Herpes na usni – najčešći vidovi lečenja u lekarskoj praksi

Dermatovenerolog nam je otkrio koje terapije za lečenje herpesa na usni su najčešće u njegovoj praksi. Groznica na usni se najčešće leči antiviroticima, objašnjava dr Karabahčiev

„Antiviruotici ne mogu da ubiju virus, ali mogu da ga potisnu. U ovom trenutku ne postoji nijedan lek koji bi herpes na usni potpuno eliminisao, ali može da ga potisne i tako skrati vreme trajanja same erupcije. Kod nas se koristi aciklovir u obliku masti za lokalnu upotrebu za groznicu na usni, kao i tablete kod težih formi“, govori dermatovenerolog.

Može li se herpes lečiti laserom?

Trenutno u vodičima dermatologije ne postoje smernice o korišćenju lasera u lečenju herpesa na usni, otkriva dr Karabahčiev.

„Svetlost, a laser je jedan oblik svetlosti, ima antiupalna svojstva, pa bi možda mogao da pomogne. Ali što se tiče zvaničnih preporuka, laser nije naveden kao terapija herpesa na usni“, objašnjava lekar.

Kako izlečiti herpes na usni prirodnim putem?

Pojavu herpesa na usni mnogi smatraju bezazlenom pojavom, pa pokušavaju da to izleče na svoju ruku. Lečenje virusne infekcije prirodnim putem nije siguran put izlečenja, pa se preporučuje da se ipak obratite lekaru i lečite se proverenim lekovima i medicinskim sredstvima. I pored toga, mnogi preporučuju kokosovo ulje, ulje od čajevca ili nane.

Dr Dimitrije Karabahčiev nam je objasnio njegov stav po pitanju prirodnih metoda lečenja herpesa na usni.

Herpes na usni i pasta za zube

Lečenje herpesa na usni pastom za zube je metoda za kojom mnogi posežu, ali dermatovenerolog ukazuje da ne pomaže u svim slučajevima. Kod groznice na usni može da pomogne pasta za zube samo ako sadrži cink oksid.

„Cinkova pasta može da sasuši vodenaste plikove i samim tim pomogne kod herpesa na usni”, govori dr Karabahčiev.

Da li pasta pomaže kod herpesa? Foto: Wavebreak / Profimedia

Flaster za herpes na usni

Mogu li flasteri za herpes na usni zaista pomoći?

Pročitajte još:

Na tržištu postoje flasteri za herpes na usni koji sadrže aktivne sastojke koji mogu da umire infekciju. Flasteri za groznicu na usni takođe smanjuju rizik za prenos herpesa drugim osobama. Jako su korisni i jer štite oštećenu kožu sa plikovima od spoljnih uticaja koji mogu dodatno pogoršati stanje infekcije. Takođe smanjuju mogućnost širenja herpesa na usni na okolno tkivo.

Flasteri za herpes na usni svakako pomažu i u estetskom smislu, jer prekrivaju mesto erupcije groznice, što nam pomaže da se osećamo prijatnije u svakodnevnom funkcionisanju.

Čuvarkuća za lečenje herpesa na usni

Može li biljka čuvarkuća pomoći u lečenju groznice na usni?

Čuvarkuća je biljka koja je u narodu poznata kao vrlo lekovita. Travari iscedak čuvarkuće mešaju sa matičnjakom i tako prave mast koji se koristi za lečenje herpesa na usni.
Iscedak biljke čuvarkuća se zato neretko pominje kao narodni lek za groznicu na usni, ali ova terapija lečenja nije pouzdana, niti se medicinski preporučuje.

Propolis za herpes na usni

Da li propolis može da pomogne u lečenju herpesa na usni?

„Propolis se kao prirodan lek pokazao kod mnogih oboljenja korisnim, pa u nekim slučajevima može da pomogne i kod herpesa na usni. Tu treba samo paziti na moguću alergijsku reakciju“, savetuje dr Karabahčiov.

Herpes na usni kod dece

Herpes na usni kod dece je najčešće posledica primarne infekcije virusom herpesa. Najčešće im virus herpes simpleks prenese odrasla osoba ljubljenjem, korišćenjem zajedničkog pribora ili balzama za usne. Virus herpesa deca će nositi u organizmu i u ostatku života.

Herpes na usni kod beba je opasniji što je dete mlađe. Može da dovede do ozbiljnih komplikacija, zato treba izbegavati ljubljenje bebe u usta i lizanje cucle koju beba koristi.

Foto;Shutterstock

Herpes na usni i trudnoća

Ukoliko je žena već ranije u životu imala herpes na usni, erupcija herpesa tokom trudnoće uglavnom nije opasna za bebu. Ali, primarna infekcija virsom herpesa u trudnoći može da bude jako opasna.

„Herpes kao primarna infekcija u trudnoći može da dovede i do spontanog pobačaja. Ali radi se o pre svega o drugom tipu virusa, koji često dovodi do infekcije genitalne regije. A erupcije na tom području tokom porođaja mogu da dovedu do infekcije novorođenčadi“, upozorava dr Karabahčiev.

***

Bonus video: Krpelji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram