Testovi na antitela pokazali da je zaraženih pet puta više

Zdravlje 09. okt. 202008:11 > 08:29
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U Finskoj je bilo pet puta više zaraženih koronavirusom nego što su pokazivali službeni podaci u prvom talasu pandemije od marta do juna, objavio je zavod za javno zdravstvo ove države.

Službena statistika zasniva se na dijagnostičkim testovima uzoraka iz nosa ili grla osobe sa simptomima, dok se testovi na antiela sprovode na uzorcima krvi kako bi se utvrdilo ko je bio zaražen.

„Otprilike je bilo do pet puta više infekcija u poređenju sa potvrđenim kliničkim slučajevima“, saopštio je finski zavod.

Velika razlika u brojkama uglavnom se objašnjava nedovoljnim testiranjem u prvom talasu pandemije, rekao je šef zavoda Mika Salminen.

Pročitajte još:

Zavod je u aprilu pokrenuo testiranje na antitela po finskim bolnicama kako bi utvrdio stvarne razmere pandemije, uključujući  i one koji su bili zaraženi, ali bez simptoma.

Salminen kaže da su rezultati pokazali i da je u prvome talasu bilo manje mladih zaraženih nego danas.

Zavod je takođe analizirao komparativne rezultate testova na antitela iz drugih zemalja i zaključio da su brojke iz Španije bile mnogo veće.

„Na vrhuncu prolećne epidemije, značajno veći broj slučajeva, čak do deset puta, u Španiji je prošao nezapaženo“, rekao je Salminen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar