Fajzer: Naša vakcina je 100% efikasna za adolescente

Zdravlje 31. mar. 202113:31 > 13:41
Podeli:
Adolescenti
Foto: Nicol / ddp USA / Profimedia

Rezultati kliničkih ispitivanja Fajzer vakcine pokazali su da je njena efikasnost 100 odsto kod mladih uzrasta od 12 do 15 godina.

Fajzer planira da brzo dostavi podatke kliničkih istraživanja Američkoj administraciji za hranu i lekove za prošireno odobrenje hitne upotrebe vakcine, sa dve doze.

U trećoj fazi ispitivanja učestvovalo je 2.260 osoba uzrasta od 12 do 15 godina iz SAD i vakcina je kod njih izazvala snažne reakcije antitela mesec dana nakon druge doze – premašujući antitela koja su razvili ljudi starosti od 16 do 25 godina. Vakcina je trenutno odobrena u SAD za hitnu upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, piše CNN.

Pročitajte još:

Kad su propratni efekti vakcine kod tinejdžera u pitanju, Fajzer izveštava da su oni slični kao kod populacije od 16 do 25 – bol na mestu uboda, umor i povišena temperatura.

Učesnici će biti nadgledani radi zaštite i bezbednosti dve godine nakon primljene druge doze.

Naučnici mogu da definišu broj antitela koja štite odrasle, a onda taj nivo antitela traže i kod dece, da bi znali da li i u kojoj meri vakcina pruža zaštitu. Zbog toga je za istraživanja efikasnosti vakcine kod dece i adolescenata bilo potrebno manje volontera nego za odrasle.

U Fajzeru se nadaju da će vakcinacija mlađe populacije početi pre početka sledeće školske godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar