Leukemija
Leukemija; Foto: GEOFF TOMPKINSON / Sciencephoto / Profimedia

Lekari u Velikoj Britaniji pozdravili su pionirski tretman za agresivni oblik leukemije, nakon što je trinaestogodišnja tinejdžerka postala prvi pacijent kome je data nova terapija, nakon koje je ušla u remisiju.

Tinejdžerki Alisi dijagnostikovana je akutna limfoblastna leukemija T-ćelija još 2021. Ali karcinom krvi koji je imala nije reagovao na konvencionalni tretman, uključujući hemoterapiju i transplantaciju koštane srži, prenosi Science alert.

Bila je upisana u kliničko ispitivanje za novo lečenja u londonskoj bolnici „Great Ormond Street“ za decu (GOSH) koristeći genetski modifikovane imunske ćelije zdravog dobrovoljca.

Za 28 dana njen karcinom je bio u remisiji, što joj je omogućilo da primi drugu transplantaciju koštane srži kako bi obnovila svoj imunski sistem.

Šest meseci kasnije, ona je „dobro“ i nalazi se kod kuće u Lesteru, u centralnoj Engleskoj, gde dobija dodatnu negu.

„Bez ovog eksperimentalnog lečenja, Alisina jedina opcija bila je palijativna nega“, navodi se u saopštenju bolnice.

​Robert Kiesa, konsultant GOSH, rekao je da je njen preokret bio „izvanredan“, iako rezultate još uvek treba pratiti i potvrditi u narednih nekoliko meseci.

Eksperimentalni tretman

Akutna limfoblastna leukemija (ALL) je najčešća vrsta karcinoma kod dece i utiče na ćelije imunskog sistema, poznate kao B ćelije i T ćelije, koje se bore i štite od virusa.

Iz GOSH je rečeno da je Alisa prvi pacijent za koji se zna da je dobio T ćelije uređene bazom, što uključuje hemijsku konverziju pojedinačnih nukleotidnih baza – DNK koda – koje nose uputstva za određeni protein.

Istraživači na GOSH i Univerzitetskom koledžu u Londonu pomogli su u razvoju upotrebe T ćelija uređenih genomom za lečenje leukemije B-ćelija 2015.

Ali da bi lečio neke druge vrste leukemije, tim je morao da prevaziđe izazov da su T ćelije dizajnirane da prepoznaju i napadaju ćelije kancera i na kraju ubijaju jedna drugu tokom procesa proizvodnje.

Pročitajte još:

Višestruke dodatne promene DNK bile su potrebne ćelijama uređenim bazama kako bi im se omogućilo da ciljaju ćelije kancera bez međusobnog oštećenja.“Ovo je sjajna demonstracija kako, sa stručnim timovima i infrastrukturom, možemo da povežemo najsavremenije tehnologije u laboratoriji sa stvarnim rezultatima u bolnici za pacijente“, rekao je imunolog konsultant GOSH i profesor Vasim Kasim.

„To je naš najsofisticiraniji ćelijski inženjering do sada i utire put drugim novim tretmanima i na kraju boljoj budućnosti za bolesnu decu“, rečeno je u saopštenju.

Alisa je u izjavi rekla da je bila podstaknuta da učestvuje u istraživanju, ne samo za sebe, već i zbog druge dece.

Njena majka je dodala da se nada da ovo može da dokaže rezultate istraživanja i da ovaj tretman mogu ponuditi većem broju dece.

Istraživači su predstavili svoje nalaze ovog vikenda na godišnjem sastanku Američkog društva za hematologiju.

***

Bonus video: Damjan Novaković pre i posle lečenja od leukemije

Komentari

Svi komentari (0)