Dr Radosavljević: Šta je s aknama kod odraslih

Zdravlje 08. dec. 202107:19
Podeli:
Aleksandra Radosavljević Foto: Privatna arhiva

Piše: Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije

Akne (lat. Acnae vulgaris) su hronično inflamatorno (upalno) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice.

Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, međutim može se desiti i u odraslom dobu. Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde, začepljenje izvodnog kanala keratinskim čepom i prisustvo bakterije Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) deluju sinergistički i pospešuju nastanak bubuljica.

Najčešće se javljaju na licu, grudima, leđima i ramenima i postoji više formi: acnae comedonica, acnae papulopustulosa, acnae nodulocystica, acnae conglobata. Koje god da su u pitanju, zahtevaju lečenje od strane dermatologa. Standardna terapija može biti opšta ili lokalna, u zavisnosti od težine akni. Obuhvata čitav spektar lekova, od antibiotika do retinoida – derivate vitamina A.

Pročitajte još:

Neki od njih nose rizike i moraju se uzimati pažljivo, poželjno tokom meseci kada nema previše sunca, tako da ako imate problem sa aknama – naredni period je idealan da pružite svojoj koži adekvatan tretman. Takođe, u komercijalnog upotrebi je mnoštvo dermokozmetskih preparata napravljenih specijalno da zadovolje potrebe kože sklone aknama i nepravilnostima.

S druge strane, period borbe protiv COVID-19 koji je iza nas i pred nama napravio je nov populacioni problem – akne nastale usled nošenja maski. Zaštitne maske su uglavnom izrađene od materijala koji nisu prirodni, usled prijanjanja maske za lice stvara se anaerobna sredina i sve prirodne izlučevine iz nosa i usta se lepe za istu – idealna situacija za stvaranje bubuljica. Čak iako niste skloni i niste ih imali pre, šanse da vam se stvore u ovakvoj situaciji su velike.

Kada su akne u pitanju, glavna preporuka kao zlatni standard je javiti se dermatologu koji će doneti odluku koja je terapija najbolja za vas i koji će vam pomoći u odabiru konkretnog preparata za negu vaše kože.

***
Bonus video: Šminkanje po vrućini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar