Poznato je da gojazne osobe imaju veći rizik od težih oblika kovida i postkovid sindroma, a kako se virusi gnezde u telesnim mastima objasnila je prof. dr Snežana Polovina, endokrinološkinja.
Prof. dr Snežana Polovina se, gostujući u emisiji „Uranak“ na K1, osvrnula na novu studiju Stanford univerziteta koja je objasnila zašto su gojazni ugroženiji kovidom i kako se korona „lepi“ na masne ćelije.
„Masne ćelije u našem organizmu služe kao rezervoari energije i one mozgu šalju signale da li bi trebalo da jedemo više ili manje. Kada smo gojazni, masne ćelije su disfunkcionalne i mozgu šalju nerealne poruke – traže više hrane nego što nam je potrebno“, objašnjava dr Polovina. „Na površini masne ćelije nalazi se veliki broj receptora koji su zapravo mesta na kojima se virus kovida vezuje za ćeliju i ulazi u nju. Kovid se „prilepi“ za receptore. Do sada se mislilo da su masne ćelije samo mesto na kojem kovid ulazi u organizam, ali sada znamo da je masna ćelija zapravo
mesto u kojem se korona umnožava“.
U masnim ćelijama virus ima dovoljno hrane da se razmnožava.
„Što je više masnih ćelija i što su one veće, to više virusa ulazi u organizam. Nadalje, masna ćelija pati zbog te velike količine masnoće te pojačano stvara citokine, materije koje izazivaju upale u organizmu, te dolazi do hroničnog zapaljenja organizma i nakupljanja tečnosti pa se javlja voda u plućima“, dodala je dr Polovina.
To hronično zapaljenje, kako je rekla, dovodi do dijabetesa, visokog krvnog pritiska, koronarne bolesti ili do pogoršanja ovih oboljenja.
„Jedite voće i povrće, žitarice, jedite umereno. Meso pripremajte bez dodate masnoće, najbolje je da bude kuvano ili dinstano. Više nego svaki
drugi stanovnik Srbije ima višak kilograma. Pod hitno moramo menjati životne navike. Naročito zabrinjava to što je sve više gojazne i dece sa dijabetesom“, napominje dr Polovina.
***
Bonus video: „Treba da se naviknemo na koronu, i jačamo prirodni imunitet“
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: