košmari
Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

Propadaš u snu, pokušavaš da poletiš bežeći od nekog, ali ne uspeva… Šta znači to što iznova i iznova imaš košmare i kako da se izboriš sa njima, za portal Nova.rs objašnjava psihoterapeut Stojan Mišić.

Za početak doktor govori zašto uopšte imamo noćne more.

„Košmari nam šalju neku poruku, kao i svaki drugi san. San je poruka nesvesnog. A košmari nam poručuju da nešto nije u redu, da imamo neki emotivni problem s kojim se suočavamo, tj. problem s kojim nemamo snage da se suočimo na javi. Pritom, to ne znači da je u pitanju neka trauma, već jednostavno problem koji nas muči.“

Pročitajte još:

Kako kaže dr Stojan Mišić, moguće je da nas je, recimo, ostavio dečko, pa sanjamo kako smo sami u sobi i ne znamo zašto je to uopšte košmar.

„Kad porazgovarate s terapeutom, uvidite da u stvari imate strah od samoće.“

Naš sagovornik ističe i kada je vreme za alarm, tj. kada ga reagujemo ako nas proganjaju košmari.

„To je situacija kada se košmari ponavljaju otprilike dva, tri puta nedeljno ili ako jednom nedeljno imamo jedan te isti košmar.. Na primer, ako u noćnoj mori neki čovek dolazi i nešto nam krade, onda je važno sa stručnim licem, psihoterapeutom ili psihijatrom, razgovarati o tome ko može biti taj čovek, šta je to što se oduzima od nas, da li imamo utisak da nam neko krade nešto iz života, ne nužno materijalno. A da biste protumačili san, potrebna vam je stručna osoba koja će sve sagledati objektivno jer ne postoji univerzalan način da tumačimo snove.“

Naime, stručnjak će najbolje da proceni šta znači taj košmar.

„On će ustanoviti šta predstavljaju ti ljudi u vašim lošim snovima, da li postoji neka realna situacija iz života koja uzrokuje sve to, koju osoba smatra pretećom i iz koje pokušava da pobegne. Čak ni ja sam, iako sam terapeut, ne mogu da analiziram svoje snove jer ne mogu biti toliko emotivno distanciran“, zaključuje dr Stojan Mišić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)