Doktor, doktorka, lekar, stetoskop
Foto: Shutterstock

Sistematski pregledi služe da se preventivno pregleda zdravstveno stanje i otkriju stanja i bolesti u samom začetku. Tako se i lečenje skraćuje, a pacijent ubrzo ponovo postaje zdrav.

Sistematski pregledi služe da se preventivno pregleda zdravstveno stanje i otkriju stanja i bolesti u samom začetku. Tako se i lečenje skraćuje, a pacijent ubrzo ponovo postaje zdrav.
On se organizuje tako da se u okviru jednog dana poseti više različitih specijalista i tako, brzo i jednostavno dođe do kompletne zdravstvene procene.
Prema našem zakonu roditelji su obavezni da decu vode na preventivne sistematske preglede, a obavezni su i periodični pregledi sve do 18. godine i kasnije, na studijama. Ovakav pregled je potreban i prilikom zaposlenja, odlaska u vojsku… i jasan je dokaz zdravstvenog stanja.

Verovatno ste i sami uvideli da se pregledi razlikuju od uzrasta, pola i godina života, ali je dobro da se oni rade u poliklinikama koje imaju najrazličitije specijaliste i obavljaju detaljne preglede kao što su pregled kod fizijatra, stomatologa i kompletna krvna slika sa proverom antitela.

Da li vam treba fizikalna terapija?

Fizijatrijski pregled mora biti detaljan i stručno urađen. Obuhvata razgovor sa pacijentom i kompletan pregled sa kojim se procenjuje zdravlje kičme i neke degenerativne promene koje neiskusnom oku neće biti uočljive dok se bol ne pojavi.

Fizikalna terapija je odličan izbor da se brzo i efikasno deluje na sve promene koštano-zglobnog i nervno-mišićnog sistema. Sistematski pregled može da otkrije mnoge probleme na vreme pa kada se uključi fizikalna terapija trebaće manje tretmana da se opšte zdravstveno stanje popravi. Fizioterapeuti će kombinovati kineziterapiju, tretmane aparatima i masažu pa će se doneti najbolji rezultati za kratko vreme.

Stomatološki pregled – da li vam treba popravka zuba, navlake, fiksna proteza?

U okviru redovnog sistematskog pregleda je važno posetiti i stomatologa radi detaljne procene zdravlja zuba i desni.

Na ovaj način se mogu otkriti sitne promene, ali i započeti sa ispravljanjem pozicije zuba. Stomatolog će dati predlog da se ugradi fiksna proteza i objasniti postupak i prednosti nošenja.
Svog stomatologa ćete povremeno viđati radi kontrole zuba i korekcije pozicije koju ima fiksna proteza.

Uz ovaj postupak, na sistematskom se pregleda zdravlje svih zuba i daju preporuke za prevenciju i lečenje. Važno je ići na preventivne preglede jer rano otkrivanje i korekcija donosi kraći period lečenja i bolje rezultate.

Krvna slika i provera antitela

Krvna slika je kompletnija kada se provere antitela jer nam ona kažu da li imamo stečeni imunitet na bolesti i viruse ili smo trenutno pod infekcijom.

Danas je najpoznatnija provera antitela na korona virus, ali svakako da ovo nije jedina analiza, a govori mnogo o zdravlju naših organa. Antitela štitaste žlezde, antitela nakon preležanih boginja, mononukleoze… sve su to pokazatelji koji će u slučaju razvoja bolesti lekaru jasno pokazati šta je uzrok i kako stanje treba lečiti.

Kompletan preventivni pregled krvne slike treba da obuhvati i analizu antitela, a vrsta pregleda će se razliti u skladu sa godinama, polom, drugim bolestima i genetskim predispozicijama za razvoj drugih stanja.

Spisak pregleda može biti mnogo duži i važno je da se sa lekarima u poliklinici dogovorite oko broja i vrste pregleda koji vam je potreban i da pri tome svaki bude detaljan i sa preporukama za eventualno lečenje.

Ovako se najefikasnije otkrivaju bolesti, a sa druge strane utvrđuje koji su organi zdravi i to je tačka koja je merilo za buduće preglede i kada su se onda javile neke promene.