Dilema obolelih od koronavirusa: Da li uzimati ibuprofen?

Zdravlje 15. mar. 202014:11 > 15:23
Podeli:
Ibuprofen
Ibuprofen; Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Tvit francuskog ministra zdravlja o tome da ibuprofen (brufen), koji se inače koriste za spuštanje temperature, u slučaju koronavirusa može da pogorša stanje, pokrenuo je raspravu u javnosti u kojoj ne samo da se ne slažu pojedinačni stručnjaci i institucije, već ni zdravstveni sistemi različitih država. Pitali smo naše lekare šta misle o tome i koje su alternative.

Francuski ministar zdravlja u subotu je na Tviteru napisao da ljudi ne bi trebalo da koriste ibrupofen ako imaju simptome nalik koronavirusu, jer to može pogoršati njihovo stanje.

„Uzimanje protivupalnih lekova (ibuprofen, kortizon …) mogao bi da bude otežavajući faktor za infekciju. Ako imate temperaturu, uzmite paracetamol“, savetuje Olivije Veran.

Olivije Veran
Olivije Veran

I naši stručnjaci slažu se da je paracetamol bolje rešenje, ali napominju da se o koronavirusu još nedovoljno zna da bi se donosili definitivni zaključci.

„Temperatura do 38 stepeni se ne spušta, a ako ode preko toga, treba je skidati preparatima koji su se ranije pokazali delotvornim u vašem slučaju. Svakako treba biti obazriv i odluke donositi u dogovoru sa svojim lekarom“, kaže dr Dragan Miljković, lekar opšte prakse.

Pročitajte još:

I pulmolog dr Srđan Lukić ističe da je povišena telesna temperatura odbrambeni mehanizam koji imuni sistem koristi za borbu protiv virusa i da je greška obarati temperaturu ako je samo blago povišena jer tako pomažete virusu.

„Temperatura se obara tek kada značajno poraste jer tada ugrožava funkcionisanje organizma“, kaže doktor i podseća na raspravu koja se trenutno vodi na društvenim mrežama po pitanju upotrebe nekih lekova tokom COVID-19 infekcije.

„Francuski ministar zdravlja je ovo preporučio, a nemačko ministarstvo zdravlja ga je demantovalo. Lancet je pre tri dana objavio članak u kojem pominju ibuprofen kao lek koji povećava broj ACE2 receptora u plućima na koje se vezuje SARS-CoV-2, što implicira da upotreba ibuprofena pospešuje virusnu infekciju. Ipak, jedan rad nije dovoljan da bi se donosili definitivni zaključci“, ističe Lukić.

Što se tiče medikamenata, dodaje on, za sada nema dokazanih lekova koji pomažu kod COVID-19. Neki lekovi su pokazali in vitro (van organizma) efikasnost protiv SARS-CoV-2 ali to ne znači da će delovati i in vivo. Ako dobijete antibiotik od lekara to je zbog prevencije bakterijske superinfekcije.