Crnogorski lekar primio Sputnjik V, opisao kako se oseća

Zdravlje 17. dec. 202008:15 > 08:53
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

Dr Sergej Boljević, šef Katedre za patologiju na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi, među prvima je primio rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V. Sad je nakon druge doze otkrio kako se oseća.

Nakon što je primio i drugu dozu, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kaže da se oseća odlično.

„Osećam se zaista odlično! Antitela su se već pojavila nakon prve doze koju sam dobio u novembru, a sad ćemo videti kakva je situacija nakon što sam primio i drugu dozu. Prva i druga doza primaju se u razmaku od 21 dan, a onda još treba pričekati 21 dan da bi se stekao kompletan imunitet. Već sad sam dosta zaštićen, a 22. decembra, nakon 42 dana od prvog vakcinisanja, imaću potpuni imunitet“, ističe dr Boljević.

Kaže da ne oseća nikakve nuspojave i da ne brine oko bezbednosti vakcine.

Pročitajte još:

„Ja sam pulmolog i patofiziolog i znam da je vakcina rađena prema svim naučnim principima. Po kilaži spadam u rizične grupe i odlučio sam da se vakcinišem. Kao što znamo, vakcina je bazirana na vektorskom principu drugog virusa – adenovirusa. Ključan aspekt za nas je da je ovaj vektor jako dobro istraživan poslednjih decenija. Više od 20 hiljada ljudi učestvovalo je u kliničkim istraživanjima vakcina i lekova s ljudskim adenovirusima. Adenovirus se koristi od sedamdesetih godina prošlog veka i u vakcinama američke vojske, što znači da su tako vakcinisani milioni američkih vojnika“, priča dr Boljević.

Sputnjik V je u Rusiji, kako navodi, primilo više od 200.000 ljudi, a i američki reditelj Oliver Stoun, trostruki oskarovac, vakcinisao se Sputnjikom…

„Nije meni nimalo čudno što je odlučio da se vakciniše baš ovom vakcinom. Rusija ima bogato iskustvo s razvojem vakcina. Institut „Gamaleja“ radi na vakcinama već 40 godina. Prije 25 godina oni su prvi proizveli vektorsku vakcinu koja u svojoj osnovi ima neki virus.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar