Ima neka tajna veza između ćelavosti i težeg oblika korone

Zdravlje 23. jul. 202015:38
Podeli:
Džejson Stejtam
Foto: BKNY / BACKGRID / Backgrid USA

Pojavilo se još jedno otkriće o koronavirusu, do kojeg su došli američki naučnici - pronašli su vezu između ćelavosti kod muškaraca i razvoja težih simptoma koronavirusa.

Stručnjaci su zapisivali stadijume ćelavosti 1.941 pacijenta sa koronom, kako bi na većem uzorku proverili ranije teorije da je teška simptomatska infekcija kovida 19 češća kod muških pacijenata s izraženim gubitkom kose,

Kod muškaraca s ozbiljnijim simptomima koronavirusa, koji su bili u bolnici, oni su beležili učestalost ćelavosti, ali i druge faktore kao što su starost i težina, piše Index.

Od 1.941 hospitalizovanog pacijenta, 1.605 je bilo negativno na koronavirus, a 336 pozitivno. Srednja starost i prosečna telesna težina bili su slični u obe grupe pa je procenat raznih stadijuma ćelavosti bio isti kod pacijenata negativnih na koronu. Međutim, primetili su da postoji veći procenat gubitka kose kod onih koji su bili zaraženi koronavirusom.

Podaci su pokazali da 15,03% zaraženih muškaraca ne pati od gubitka kose, 16,83% zaraženih ima blagi, 18,15% srednji gubitak, a 20,05% značajan gubitak kose.

Još saznanja o koroni:

Takva otkrića imali su i drugi naučnici koji su u ranijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology naveli kako je teška simptomatska infekcija češća kod ćelavijih muških pacijenata. Dermatolog Karlos Gustavo Vambier sa Univerziteta Braun je zajedno sa španskim naučnicima u martu i aprilu 2020. u Madridu analizirao podatke 175 hospitalizovanih pacijenata s koronavirusom. Među njima je bilo 122 muškaraca i 53 žene.

Zapazili  su da je učestalost gubitka kose kod muškaraca iznosila 79%, a kod žena 42%. Srednja starost pacijenata bila je 71 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar