Bil Gejts Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Osnivač Majkrosofta i filantrop Bil Gejts je na svom blogu objavio novu video poruku, u kojoj navodi kako je pandemija koronavirusa podsetnik na razloge zbog kojih čovečanstvo mora da uništi malariju, smrtonosnu bolest koju prenose komarci.

„Komarci ne praktikuju socijalno distanciranje. Ne nose ni maske. Kako se koronavirus širi svetom, važno je prisetiti se da najsmrtonosnija životinja na svetu nije otišla na odmor za vreme ove pandemije“, napisao je Gejts na svom blogu.

Gejts je upozorio da komarci bodu ljude svake noći i inficiraju milione ljude malarijom. Dodao je da je to bolest koja ubija jedno dete svakog minuta, svakog dana.

„Mnoge od tih smrti događaju se u najsiromašnijim zemljama sveta, koje imaju najslabije zdravstvene ustanove, a sada se suočavaju sa dodatnim teretom zaustavljanja pandemije koronavirusa. U većini tih zemalja vrhunac broja slučajeva očekuje se u najgorem mogućem trenutku – na vrhuncu sezone transmisije malarije“, upozorio je Gejts.

Podsetio je da su karantin i mere socijalnog distanciranja već otežale posao zdravstvenim radnicima koji rade na prevenciji i lečenju malarije u mnogim delovima Afrike.

„Zabeleženi su i prekidi u lancima nabavljanja opreme za borbu protiv malarije – krevetima s mrežama protiv komaraca, antimalarijskim lekovima i brzim dijagnostičkim testovima, koji su bili ključni za smanjenje broja smrti od malarije za 50% od 2000. godine“, jasan je Gejts i dodaje kako bi se, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od malarije mogla vratiti na nivo koje nismo videli poslednjih 20 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare