Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Beograđanka Tamara Spaić je u svoj Fejsbuk postu otkrila svoje iskustvo sa koronom koje se pomalo razlikuje od svakidašnjih - imala je ljubičasti jezik.

Ona je na svom profilu detaljno po danima opisala kako je izgledalo njeno zdravstveno stanje dok je zaražena koronavirusom, a koje uključuje ovaj čudan ‘novi’ simptom. U opisivanju svog stanja ona ističe da je vakcinisana sa sve tri doze, te kada joj se boja jezika vratila u normalu.

„Kakva su vaša iskustva sa koronom?

Ako se posmatra na mom slucaju, jedan od simptoma je i tamno ljubicast jezik.

Evo kako se odvijalo (Napomena: vakcinisana sam 2xAstraZeneca i buster Pfizer)

Trećeg januara sin se zarazen vrati kuci sa Tare (celo društvo se razbolelo, neki se testirali po povratku i svi negativni) Prenebregnem osnovne mere: maska, distanca, uz omiljeni mi moto „neće grom u koprive“.

Četvrtog januara uveče drhtavica, probadanje u zglobovima, mišićima, bol u krstima, temperaturu nisam merila, ali nesumnjivo sam je te noći imala.

Petog januara ujutru malo uzdrmana, ali sve OK. Ne kašljem, ništa me ne boli, pomalo umor, malaksalost, ali nista neobično. Rešim da nigde ne idem, ne sejem mogući virus, po kući uobičajeni poslovi. Tokom dana kreće zapaljenje ušiju (moja najslabija tačka).

Šestog januara tokom prepodneva kreće i zapaljenje ušne školjke. Da ne detaljišem, užas – slonovsko uvo. Ne povezujem sa koronom. Sin se oporavlja. Oboje smo izolovani, ja spremam večeru (isla do prodavnice). Razum i bol me oteraju kod lekara. Pregled kod usnog lekara obavim brzo, badnji dan, nigde nikog. Dobijem antibiotik i neke kapi. Prilikom pregleda, doktorka traži da vidi i grlo i zapanjeno me pita: ‘Zašto vam je jezik crn/tamno ljubičaste boje?’ Ja zapanjena.

Se3dmi januar divan dan, mada hladan. Osokoljena što me uvo manje boli odem u dužu šetnju parkom sa psom.

Osmog januara počne suvi kašalj i neprijatan osećaj u grlu. Uveče temperatura preko 38. Jezik nesmanjeno tamne boje.

Devetog januara polomljena, ali sa temperaturom oko 37, do 38. Nagovorim sina da ode da se testira na koronu. Pozitivan.

Desetog januara znatno bolje, ali umor, malaksalost, spava mi se..

Jedanaestog januara još malo bolje, ali daleko od zdravog. Boja jezika se vraća u normalu”, napisala je Tamara u svojoj objavi na Fejsbuku.

Dosta se pričalo o ‘kovid-jeziku’ tokom prošle godine, gde su se javljali pacijenti koji su imali otečen jezik na kome su se pojavljivale afte i upale. Ipak, do sada nismo čuli da jezik promeni boju usled zaraze od koronavirusom.

***

Bonus video: Strah od zubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram