mamurluk
Foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia

Glavobolja i mučnina iz pakla.

Glavobolja od crvenog vina ili piva, mučnina od žestine… Većina je bar jednom u životu iskusila gadan mamurluk, a to nije pripisala količini popijenog, već vrsti konzumiranog alkoholnog pića. Zvuči čudno, ali ova teorija nije za odbaciti.

Naučnici su obrazložili koja pića izazivaju najveći mamurluk. Sav alkohol izaziva dehidrataciju, pa tako i svaki izaziva mamurluk, ali njegova jačina zavisi od nusprodukata fermentacije koji se nađu u čaši pića koju popijemo. Oni daju boju i ukus pićima, ali naša ih jetra teško razgrađuje, piše Pun kufer.

Kvasac proizvodi određene hemikalije tokom fermentacije, a pivar i vinar nemaju puno uticaja na njihovu količinu. Uprkos tome, pivo nema puno tih hemikalija, ali žestoka pića imaju.

Pročitajte još:

Zašto u destilerijama mogu kontrolisati količinu tih hemikalija? Proizvođači žestine zagrevaju tečnost, pa neke izvetre, dok druge ostaju, zavisno od visine temperature ili broja postupaka destilacije i filtriranja.

Tako ovih hemikalija uglavnom ima u tamnijim žestinama, dok ih u votki i džinu nema. Najveća je količina u brendiju, potom viskiju i crvenom vinu, pa njih telo teže probavlja.

Ali hemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka. Ugljen-dioksid u šampanjcu i drugim penušavim pićima pomaže da alkohol brže uđe u krvotok. Još je gore ako se pije na prazan želudac.

Naučnici su ujedno razbili i mit da jeftina pića izazivaju gori mamurluk. S obzirom na sve gore navedeno, to nije tačno. Nije tačno niti mišljenje da pića u kombinaciji sa sokom odnosno šećerom izazivaju jači mamurluk jer šećer telo brže probavi od alkohola.

Zato ako planirate na zabavu, krenite polako sa svetlim pićima koji nemaju nusprodukte fermentacije, poput belog vina, piva, votke ili džina. Budite umereni, pijte polako, hidrirajte se i dobro se najedite pre.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Da li aktivni ugalj olakšava mamurluk?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare