Izbegavati sunce
Izbegavati sunce; Foto: dmac / Alamy / Profimedia

Piše: Aleksandra Radosavljević, lekar opšte medicine i specijalizant dermatovenerologije

Kada kažemo „alergija na sunce“, narodski rečeno, mislimo na neželjene promene na koži koje se javljaju nakon izlaganja sunčevom zračenju. Treba imati u vidu da je izuetno širok spektar reakcija na koži koje se dešavaju usled tzv. reakcije fotosenzitivnosti.

Fotosenzitivnost se odnosi na različite simptome, bolesti i stanja, izazvana ili pogoršana, izlaganjem sunčevoj svetlosti. Osip na koži koji se javlja usled fotosenzitivnosti nazivamo fotodermatozom, a ukoliko osip ima osobine ekcema, govorimo o fotodermatitisu. Ukoliko je promene na koži izazvao hemijski agense ili lek, on je u tom slučaju fotosenzibilizator, koji može izazvati fototoksičnu reakciju (preterana reakcija na sunce, imunski neposredovana) i fotoalergijsku reakciju (odložena reakcija preosetljivsoti, imunski posredovana). Najčešći lekovi izazivači ovih reakcija su određena grupa lekova protiv visokog krvnog pritiska, antibiotici, nesterodini antiinflamatorni lekovi i pojedini psihijatrijski lekovi.

Reakcije fotosenzitivnosti se mogu podeliti u 5 grupa, od čega su za svakodnevu praksu najbitnije primarne fotodermatoze, tzv. idiopatske, tj. one nepoznatog uzroka. Tu spadaju polimorfna svetlosna erupsija (PLE), juvenilna prolećna erupcija, aktinični prurigo, solarna urtikarija, hronični aktinički fotodermatitis i fotodermatoza izazvana Ebstein Barr virusom (izazivač mononukloze). Ubedljivo najčešća je PLE, zbog koje se i pacijenti najčešće javljaju lekaru.

Pročitajte još:

Polimorfna svetlosna erupcija (PLE) je sezonska, stečena fotodermatoza, za sada nepoznatog uzroka. Klinički ima više morfologija: papularnu (nalik na bubuljice), ekcemsku (suve, crvene plaže i plakovi), papulovezikularnu (bubuljice ispunjena bistrijim sadržajem), urtikarijalnu (nalik na koprivnjaču) i tzv. EEM-like oblik (promene nalik na metu, odnosno targetoidne promene). Promene često svrbe, može postojati generalna nelagoda, glavobolja i groznica. Bitno je znati da je uvek ista morfologija kod istog pacijenta, odnosno da svaki pacijent uvek ima istu formu PLE,k zbog čega je detaljna anamneza izuzetno važna.

Što se terapije tiče, pre svega je potrebno da se u potpunosti obustavi izlaganje sunčevom zračenju. Promene se leče lokalnim kortikosteroidnim preparatima, a može se uvesti i oralna kortikosteroidna terapija. Terapija antimalaricima u toku proleća i leta je jedan od načina prevencije, a lokalno se može ordinirati topikalni kalcipotriol. U najtežim slučajevima može se uključiti i imunosupresivna terapija. Ukoliko su promene po tipu koprivnjače, potrebno je uvesti i antihistraminik.

Važno je znati da je potrebno javiti se lekaru pri prvoj pojavi promena, kao i obustaviti izlaganje sunčevom zdračenju. Potrebno je i nikako ne izlaziti ne otvoreno bez nanesene antisolarne kreme SPF 50+ sa UVA filterima.

***

Bonus video: Ambrozija, alergijska pošast

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar