Akutna leukemija se leči, ali donora je malo

Podeli:
leukemija
Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Transplantacija koštane srži je jedini način za izlečenje od leukemije, malignog oboljenja krvi. Ipak, u Srbiji je donora premalo.

Trombociti su neophodni kod lečenja akutnih leukemija i transplantacija koštane srži. Oni su sastavni deo lečenja. Kako pacijent u toku lečenja neminovno gubi svoje trombocite, postoji realna opasnost da iskrvari na smrt. Jedini način da do toga ne dođe je transfuzija trombocita. Drugog leka nema, poručuju uz Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija LEUKA.

„Kod nas se ne priča dovoljno o tome i mi nemamo potreban broj davaoca.“

Za dobar deo obolelih od akutnih leukemija, i još kod nekih bolesti, jedini mogući put ka izlečenju je trensplantacija koštane srži. Inače je smrt neminovna.

Za transplantaciju je neophodan uslov da se pronađe adekvatan donor.

Pročitajte još:

„Nama treba 100.000 donora u Registru da bi se sa velikom verovatnoćom to i desilo. Trenutno imamo nešto manje od 9.000. Sada smo oslonjeni na Svetski registar. To usporava pronalaženje, čime su i šanse za preživljavanje manje. Za jedan broj pacijenata se donor i ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje.“

Iu Udruženja LEUKA poručuju i da je studija urađena u Nemačkoj nedvosmisleno dokazala da se šansa za uspešnost transplantacije povećava za 30% ako je donor sa istog geografskog područja (u krugu od 300 km).

Sve to su razlozi zbog kojih ovom problemu treba posvetiti veća pažnja. A podizanje opšte društvene svesti je neophodan prvi korak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar